The Culture of the Aristocracy in the Habsburg Monarchy, 1770-1820 [Az arisztokrácia kultúrája a Habsburg Monarchiában] címmel a bécsi Praesens Kiadónál megjelent a 2019. májusában Keszthelyen rendezett nemzetközi konferencia előadásainak bővített változatát tartalmazó tanulmánykötet, amely irodalom- és történettudományi szempontból is sok újdonsággal szolgál a főúri mecenatúra témaköréből. 

314948313 620642973181668 2486192575860437352 n

A kötet szerkesztője Vaderna Gábor, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, szerzői között az intézet kutatói közül szerepel Csörsz Rumen István, Dóbék ÁgnesHegedüs BélaLengyel Réka és Mészáros Gábor

A kötet tartalomjegyzéke letölthető.   
A Habsburg Monarchia történelmében az arisztokrácia különösen fontos szerepet játszott a 18–19. század fordulóján. Ez volt az a társadalmi osztály, amely a megfelelő gazdasági, szimbolikus és kulturális tőkével rendelkezett ahhoz, hogy a kultúra és tudomány termékeit, intézményeit és eseményeit fogyassza, létrehozza és támogassa.

A kötet tanulmányai azt vizsgálják, hogy az arisztokrata családok miként támogatták a kultúrát, hogyan hoztak létre saját műalkotásokat, használták fel a művészeteket saját politikai céljaik kommunikációja érdekében, milyen módszerekkel nevelték az arisztokrata gyermekeket, milyen kapcsolati hálózatok jöttek létre családjaik között, és miképp illeszkedett be ez a kapcsolatrendszer a multietnikus Habsburg Birodalom társadalmába, illetve hogy az arisztokrácia tagjai miként építették be a korszak új tudományos eredményeit és szemléletét mindennapi életük világába.
A nyugat-magyarországi irodalom 1770 és 1820 közötti történetét feltáró Lendület-kutatócsoport munkájának eredményeként létrejött kötet a 2019. májusában Keszthelyen rendezett nemzetközi konferencia előadásainak bővített változatát tartalmazza.