BTK Irodalomtudományi Intézet
Eötvös Könyvtár
1118 Budapest, Ménesi út 11-13.
Telefon: (36 1) 279-2767
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Online katalógus
(a könyvgyűjtemény kb. felét tartalmazza, a teljes állomány és a folyóiratok helyben cédulakatalógusban kereshetők)

Információk a könyvtárról
(az Eötvös Könyvtár történetét, a gyűjtemény gyarapodását bemutató honlap)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Nyári nyitvatartás 2024-ben

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy az Eötvös Könyvtár nyitvatartási ideje 2024. július 1. és szeptember 2. között az alábbiak szerint változik meg: 

A könyvtár július 1-tól augusztus 4-ig, valamint augusztus 21-től szeptember 2-ig keddenként 9:00-től 17:00 óráig látogatható. 

konyvtar2


Augusztus 5-től augusztus 20-ig
 (a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársainak kötelező nyári szabadsága idején) a könyvtár is zárva tart. 

Megértésüket köszönjük.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

 

Nyitvatartás:

hétfőtől szerdáig 9-től 17 óráig
pénteken 9-től 14 óráig
csütörtökön zárva

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kérjük, kölcsönözési szándékukat lehetőleg jelezzék előre az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen a kívánt könyvek adatainak megadásával, hogy azokat a könyvtár munkatársai előkészíthessék. 

Online katalógusunk https://opac3.irodalomtudomanyi.monguz.hu oldalon érhető el. 

A könyvtárosok rendelkezésre állnak online is teljesíthető kérések (adatbázisok, szkennelés, bibliográfiai adatok ellenőrzése stb.) fogadására
az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

Kölcsönzésre továbbra is csak a beiratkozásra jogosult olvasóknak van lehetőségük.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Munkatársak

Markó Veronika, könyvtáros – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Botka Anikó, könyvtáros – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Sztankovits Gergely, könyvtáros Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sarankó Márta, ügyvivő szakértő, honlapszerkesztő, intézeti MTMT-adminisztrátor 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az Eötvös Könyvtár korlátozottan nyilvános szakkönyvtár: olvasóterme mindenki előtt nyitva áll, kölcsönözni beiratkozást követően a BTK Irodalomtudományi Intézet és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai, valamint az Eötvös Collegium hallgatói jogosultak.

Gyűjtőköre az irodalomtudomány valamennyi szakágazata (kiemelt fontossággal a kortárs magyar szépirodalom, az összehasonlító irodalomtörténet, az irodalomelmélet és a reneszánsz-kutatás). Társadalomtudományi szakkönyvtárként a lehetőségekhez mérten gyűjti a legfontosabb magyar és külföldi humán tudományi szakirodalmat. A tervszerű gyarapítás eredményeként jelenleg mintegy kétszázezer kötet (kb. 4750 folyóméter) 80%-a szakrend szerinti elrendezésben szabadpolcon hozzáférhető.

Az akadémiai hálózat részeként elérhetőek az EISz adatbázisai (akadémiai folyóirat-gyűjtemény, JSTORE, Arcanum Digitális Tudománytár…).

Könyvtárhasználati szabályzat
(Kivonat az MTA BTK Kutatóközponti Könyvtárának Szervezeti és Működési Szabályzatából)

Látogatási és kölcsönzési szabályok az Eötvös József Collegium tagjai számára

120 éve folyamatosan működő könyvtárunk története dióhéjban

Az 1895-ben a minőségi tanárképzés céljával alapított (ekkor még Pesten, a Csillag utcai épületben működő) Eötvös Collegium magas követelményei teljesítéséhez a kezdetektől színvonalas könyvtárat igyekezett biztosítani. 1910-ben készült el Alpár Ignác tervei alapján a Collegium új épülete a Gellérthegyen, melynek első emeletén helyezték el a könyvtárat egy nagyobb teremben és 9 kisebb szobában tudományszakok szerint (ma is ezt a szakrendet használjuk, természetesen némileg kibővítve) – ezek a terek építészeti és statikai szempontból is speciálisan ehhez a könyvtárhoz készültek.

1950-ben az Eötvös Collegiumot megszüntették. „A könyvtárat csak a nagy tekintélyű volt collegisták közbelépésével sikerült az Akadémiai Könyvtár fiókjaként megőrizni” (Keresztury Dezső: Emlékezés az Eötvös Collegium utolsó éveire. Valóság XXXII (1989) 3. sz., 83). 1950. október 1-jével a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára egyik osztályává vált, majd 1956 februárjától a frissen alakult Irodalomtörténeti (majd Irodalomtudományi) Intézet könyvtára lett. Az egyeztetések során kiemelt fontosságú volt, hogy a könyvtár állománya a maga teljességében fennmaradjon (szét nem osztható, egyes részei más intézménynek át nem adhatóak), valamint az, hogy az intézeti kutatókon túl az épületben lakó egyetemisták számára is nyitott legyen. Az intézeti könyvtár vezetői: Szőke Sándor (1956–1963), Bor Kálmán (1963–1973), Vujicsics D. Sztoján (1973–1975), Stoll Béla (1975–1977), Németh Miklós (1977–1986) és Németh S. Katalin (1986–2007), legutóbbi megbízott vezetője Zarnóczkiné Héjjas Eszter volt 2016-ig, azóta a könyvtárvezetői feladatokat Markó Veronika könyvtáros látja el.

A könyvtár felbecsülhetetlen tudománytörténeti értékét az adja, hogy alapításától a legkiválóbb tudós tanárok (Szekfű Gyula, Ligeti Lajos, Kodály Zoltán, Pais Dezső, Zsirai Miklós, Teleki Pál, Keresztury Dezső…) tanácsai alapján fejlesztették állományát, valamint hogy páratlan magángyűjteményekkel gazdagodott: Eötvös Loránd, a Collegium életre hívója és első kurátora édesapja, Eötvös József könyveit adományozta a könyvtárnak (kb. 1500 kötetet az eredeti könyvszekrényekkel együtt). Az idők során Mednyánszky Dénes, Péterfy Jenő, Gombocz Zoltán, Balogh József, Halász Gábor, Szabó Dezső, Elek Artúr, Cs. Szabó László, Sőtér István, Klaniczay Tibor magánkönyvtára olvadt be részben vagy egészben a könyvtár állományába. Nem lebecsülendő az így bekerült rengeteg dedikált példány kultúrtörténeti jelentősége!

A világirodalmi anyag gazdagságához a külföldi intézményi kapcsolatok révén kapott könyvajándékok járultak hozzá nagy mértékben – kiemelten a francia kormánytól és a párizsi École Normale Superieure-től több alkalommal ajándékba kapott nagy értékű könyvek (legalább 10000 kötet); az olasz, német, angol, finn lektorok, oktatók jóvoltából idekerült kötetek.

A Collegium tanárai, diákjai, majd az Irodalomtudományi Intézet munkatársai mindig ajándékoztak köteteket a könyvtárnak, az utóbbi években Kerényi Ferenc és József Farkas hagyatékát kaptuk meg, Illés László pedig még életében adta át házikönyvtára jelentős részét. Kemenes Géfin László egyedülálló Ezra Pound gyűjteményét (valamint Joyce, Eliot és klasszikus szerzők műveit és szakirodalmát) ajándékozta könyvtárunknak. Az immár 120 éves folyamatos működés során a tervszerű gyarapítás eredményeként pótolhatatlan könyv- és folyóiratsorozatokat gyűjtöttek egybe elődeink (pl. a klasszik-filológia szakban a Bibliotheca Scriptorum Graecorum et Romanorum Teubneriana és a Collection des Universités de France/Association Guillaume Budé, vagy a Revue des Deux Mondes több évtizednyi sorozata).

Komoly elismerés számunkra, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre, valamint Krasznahorkai László is úgy gondolta, hogy ez az a könyvtár, ahol életműve – a külföldön megjelent összes fordítást beleértve – méltó helyen van, s ajándékozta meg vele könyvtárunkat.

Részletesebben:

Markó Veronika: Könyvtár a Ménesi úton

Markó Veronika: Eötvös József Collegium könyvtára – Irodalomtudományi Intézet Eötvös Könyvtár 


------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet és az Eötvös Könyvtár a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében 2020. március 11-től, illetve 2021. március 8-tól a személyes távolságtartást biztosító 
elektronikus ügyintézéssel folytatta munkáját. Hasonló helyzetekben az akkor alkalmazott rendszer szerint működik a kapcsolattartás.

Az intézet munkatársai e-mailen is elérhetők a honlapon megadott hivatalos címeken: 
https://iti.abtk.hu/hu/munkatarsaink/jelenlegi-munkatarsaink

Az Irodalomtudományi Intézet titkársága személyes ügyintézés korlátozása esetén munkaidőben az alábbi számokon tart telefonügyeletet: 

(+36 1) 279 2760
(+36 1) 279 2776

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein egészségügyi korlátozások idején szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni.

Megértésüket köszönjük.

Egyúttal felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az Irodalomtudományi Intézet a távoktatást, az elektronikus-digitális formában zajló tudományos információszerzést és kulturális életet nyilvánosan elérhető kutatási eredményeivel támogatja. Az Irodalomtudományi Intézet bibliográfiai adatbázisai, textológiai portálja, Arany János-gyűjteménye, folyóiratainak teljes szövegű archívuma korlátlanul használható minden érdeklődő számára. A textológiai portálon megtalálható a nemzeti klasszikusok életművéből készült kritikai szövegkiadások túlnyomó többsége, szabadon elérhetők akár oktatási, akár művelődési, akár szórakozási célból.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------