A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye 2024. október 3–5-én Család(i)történetek: Valóságábrázolás és/vagy mítoszteremtés a családi és egyéni identitás megformálásában címmel konferenciát rendezett Vaján, amelyen Draskóczy Eszter, a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának munkatársa, az MTA–BTK Lendület Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport társult kutatója Családi találkozások a túlvilágon címmel tartott előadást.

dsc 0598


Az előadás a dantei Színjáték és a vizionárius hagyomány fennmaradt szövegei alapján az alábbi kérdésekre kereste a választ: milyen családtagokkal találkoznak a középkori túlvilágjárók utazásuk során? Hogyan járulnak hozzá az út további részéhez ezek a találkozások, és milyen földi feladatokkal bízzák meg a rokonok a másvilági látogatót? Milyen tudással gazdagodik az utazó, és hogyan alakítja identitását a túlvilágról kapott ismeret?

Ugyanezen a konferencián Kutatócsoportunk másik társult kutatója, Nagy Levente Geneológiai csodabogarak, avagy rokona volt-e Esterházy Pál Drakula vajdának? címmel tartott elődást október 5-én.

Helyszín: Vay-kastély (4562 Vaja, Damjanich u. 79.)

A konferencia programja letölthető.

vay varkastely vaja 1