Draskóczy Eszter, az MTA–BTK Lendület Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport társult kutatója, a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának munkatársa 2024. május 7-én 10:30-tól az Università di Padova Nyelvi és Irodalmi Tanszékének meghívott előadójaként Pellegrinaggi di cavalieri ungheresi al Purgatorio di San Patrizio [Magyar lovagok Szent Patrik Purgatóriumában] címmel tart elődást.

3 la montagna del purgatorio

Az előadás a Magyar Királyságba eljutott vizionárius hagyományt mutatja be, különös tekintettel arra, mely víziók részleteit fordították le az anyanyelvű kódexekben. Noha teljes és eredeti víziók magyar nyelven nem születtek, ám a téma relevanciáját adja, hogy két latin nyelvű látomás főhősei is magyar lovagok. Ezek Tar Lőrinc és Krizsafán fia György víziói, amelyek a sok változatban fennmaradt 12. századi ír vízióhoz, a Szent Patrik purgatóriuma látomáscsoporthoz, illetve búcsújáró helyszínhez kapcsolódnak. Tar Lőrinc, Zsigmond király udvari embere volt, zarándoklataira Zsigmond menlevelével indult és 1411-ben érkezett a Patrik-purgatóriumhoz. Négy látomását a lovag vallomása és levele alapján James Yonge dublini jegyző rögzítette írásban. Az előadás célja a két lovag-vízió műfajtörténeti helyének tárgyalása, valamint a szövegek jellegzetességeinek összevetése, ugyanakkor tágabb kultúrtörténeti kontextusba illeszkedve arra is kitér, hogyan nyer politikai tartalmat Tinódi költeményében a vízió egy részlete. Az előadáshoz fordítási gyakorlat is kapcsolódik, amelynek során Hajnóczy Péter műveinek „vizionárius” részleteit dolgozzák fel a hallgatók.

Az előadás helyszíne: Università di Padova, Dipartimento di Studi Linguistici e Letterari, Via E. Vendramini, 13, Padova