Az MTA–BTK Lendület Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport és a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya 2024. március 12-én 16:00 órakor tartja új műhelysorozata, a Textológiai-filológiai műhely második, tavaszi alkalmát.

textfil kep

A sorozat második eseményén Hegedüs Béla tart előadást 80 karakter és a valóság: A Kalmár kritikai kiadás nehézségei címmel, amelyben a polihisztor Kalmár György (1726–?) hosszú hexameteres költeményeinek, mindenekelőtt a Valóságos magyar ABC és az ahhoz tartozó Post Scriptum– Utólírás kritikai kiadásainak sajátosságait mutatja be. Ezek a művek hosszú ideig olvasatlanul maradtak. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a szerző a magyar nyelv leírásához nyolcvan különböző karaktert tartott szükségesnek, amelyek igencsak megnehezítik a szövegek olvasását.

meghívó letölthető.

A szövegek kritikai kiadását sajtó alá rendező Hegedüs Béla szövegfeldolgozó munkája során azt tartotta szem előtt, hogy maga a szöveg elérhető legyen mint mű: könnyen olvashatónak és egyúttal idézhetőnek kell lennie, ezért szükség volt annak modern átírása. De ugyanígy fontos volt, hogy az valamennyire érthető is legyen. Ehhez az editio minor típusú szövegkiadások kínálta lehetőségeket messzemenően kihasználva strukturálta és megalkotta a főszöveget, lehetséges kiindulópontot mutatva az olvasóknak a bevezetőben.

Az átírás és a szövegkiadás nehézségeiről szóló, problémafelvető előadást követően Fórizs Gergely felkért hozzászóló referátuma következik, majd a közönséget invitáljuk közös gondolkodásra.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, 1118 Budapest Ménesi út 11–13., I. emeleti tanácsterem