Az MTA–BTK Lendület Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport és a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya új műhelysorozatot indított Textológiai-filológiai műhely címmel, évi kétszeri alkalom (őszi és tavaszi) meghirdetésével. 

img 2057

Az első műhelyalkalmat Kasza Péter és Szilágyi Emőke Rita tartotta Gondolatok az ultima manus elve kapcsán címmel 2023. október 24-én.  

A Textológiai-filológiai műhelyt az a belátás hívta életre, hogy a kritikai kiadások munkálatai során minden korszak kutatója szembesülhet olyan módszertani problémákkal, melyeknek a más, szöveggondozással foglalkozó kutatók körében való megvitatása és feloldása nagyban elősegítené kiadói munkáját. A műhely egyúttal egy korábbi hagyomány, az Irodalomtudományi Intézetben egykor Schulcz Katalin vezetésével működő Textológiai mesterkurzus programsorozat újraélesztése. A programsorozat a kiadásra szánt szöveg nyelvétől és korától független módszertani kérdések, problémák tematizálását tűzi ki célul, a szervezők ebben a témakörben várják előadók jelentkezését.

Az első problémafelvető műhelyalkalmat Kasza Péter és Szilágyi Emőke Rita tartotta Gondolatok az ultima manus elve kapcsán címmel. A fókusztext fil 1 meghivoban ezúttal a kritikai kiadások készítése során a 19. század óta maximaként kezelt ultima manus elve állt, egy esettanulmány keretén belül bemutatva. Verancsics Antal és Oláh Miklós levélváltásának javát Verancsics későbbi leveleskönyvéből ismerjük, mely a szerző saját kezű, sokszor többszörösen átszerkesztett változatokat tartalmazó levélgyűjteménye. Az esettanulmányt bemutató előadást vita követte: a műhelyfoglalkozáson részt vevő hallgatóság a felkérésre készült első hozzászóláshoz kapcsolódott.

A meghívó letölthető.