A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztálya 2023. október 20-án Realizmusok II. – A reprezentáció vágya címmel rendezett tudományos konferenciát.

realizmusokii plakat
A rendezvény a realizmus különböző aspektusait vizsgáló, 2022-ben indított konferenciasorozat második eseménye volt. Az előadások a reprezentáció lehetőségeit, különböző módjait elemezték a kortárs irodalomban, színházban, filmben, képzőművészetben vagy a médiában.
A sorozat előzménye a Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle 2021/2.Realizmusok című száma.

A konferencia programja letölthető. 

realizmus az utóbbi időkben az irodalomtudomány és -kritika egyik legfontosabb terminusa lett. Használatának újbóli intenzívvé válását a posztmodern esztétika kifulladása, valamint a társadalmi problémák iránti fokozottabb érdeklődés előzte meg. Ez nem csupán az irodalomban megfigyelhető tendencia és gyakorlat, hanem a kortárs művészetekben általában: a színházban,  a filmben, a képzőművészetben. A valóságra való hivatkozás, a valóság ábrázolása, reprezentációja nemcsak esztétikai kihívás, hanem társadalmi ügy, felelősség is, a fake news és az alternatív tények korában pedig különösen azzá válik. A hitelességért nem ritkán a dokumentumok használata szavatol, ezek beépítése a műalkotásba a különböző művészetekben különböző formanyelveken történik.

Az első, Realizmusok I. címmel 2022 októberében rendezett tanácskozás célja a realizmusfogalmak azonosítása, elkülönítése és tisztázása volt. A konferenciasorozat második eseményén olyan előadások hangzottak el, amelyek a reprezentáció lehetőségeit, különböző módjait elemezték a kortárs irodalomban, színházban, filmben, képzőművészetben vagy a médiában.

----------------
Az illusztráció Vachter János fotója.