A 2023-ban megjelent Transzilvanizmus. Eszmék, korok, változatok című tanulmánykötetet bécsi és gödöllői bemutatója után Budapesten és Nagyváradon is kerekasztal-beszélgetéseken ismerhette meg a közönség.

transzilvanizmus borito


2024. március 19-én az Írók Boltjában a transzilvanizmus mint eszmetörténeti vonulat változatait, korokon átívelő formáit összegző kötet szerkesztőjével, Boka László irodalomtörténésszel, valamint a szerzők közül Filep Tamás Gusztáv eszmetörténésszel és Vallasek Júlia irodalom- és sajtótörténésszel Bárdi Nándor történész beszélgetett a BTK Irodalomtudományi Intézet, a TK Kisebbségkutató Intézet és az MMA Kiadó szervezésében, március 21-én pedig a nagyváradi Római Katolikus Püspöki palota dísztermében mutatták be a kötetet Albu-Balogh Andrea egyetemi adjunktus, Filep Tamás Gusztáv és Szűcs László az Újvárad főszerkesztője részvételével.

A nagyváradi rendezvény szervezői: a PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki csoport, a Római Katolikus Püspökség, az Újvárad szerkesztősége és az MMA Kiadó.

A meghívók letölthetők:
Kerekasztal-beszélgetés az Írók Boltjában 
Könyvbemutató Nagyváradon

A kötetben megjelenő tanulmányok századokon átívelően mutatják be a transzilvanizmus tendenciáit, a bonyolult, sokszor vitatott, ugyanakkor mindmáig hatni tudó eszmekör változatait és összetett értékrendszerét, előzményeit és utóhatásait.

tartalomjegyzék letölthető.

A 20. századi transzilvanizmuskoncepciók szellemi autonómiaformákként, egy újra felfedezett regionális eszmerendszer együtthatóiként teljesedtek ki. A különböző tudományterületeket képviselő szerzők olykor egymással polemizálva mutatják be az önálló Erdélyi Fejedelemség idejétől napjainkig terjedő eszmetörténeti vonulatot, az erdélyi gondolat alakulását, sokszínű változatait egészében szemléltetve. A tanulmányok összességében a transzilvanizmus mint eszmerendszer, mint mozgalom, mint regionális cselekvési program, mint irodalmi narratíva és olvasati, értelmezői keret, illetve mint a két világháború közötti vigaszideológia, tehát mint megújulni képes, erőteljes regionalitásprogram jelenik meg.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelent kötet a szerkesztő Boka László mellett Balázs Imre József, Balázs Mihály, Filep Tamás Gusztáv, K. Lengyel Zsolt, Láng Gusztáv, Markó Béla, Murádin Jenő, Patócs Molnár János, Szász László és Vallasek Júlia írásait közli, valamint Cs. Gyímesi Éva és Pomogáts Béla egy-egy korábbi, jelentős tanulmánya is helyet kapott benne.