A magyar irodalomtudomány művelésében elért kimagasló eredményeiért Déry Tibor-jutalomban részesült Deczki Sarolta irodalomtörténész, a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának tudományos munkatársa. 

derytibor dij deczkis


Legújabb kötetét, az Osiris Kiadó irodalomtörténeti könyvsorozatában megjelent Tar Sándor című monográfiát 2022. november 14-én mutatták be Seres Lili Hanna és Fehér Renátó közreműködésével.

A beszélgetés az Írók Boltja YouTube-csatornáján megtekinthető,
a könyvbemutató képei a galériában láthatók.

A 2022-es Déry-díjasok méltatása a Litera irodalmi portálon olvasható.
Minden díjazottnak gratulálunk az elismeréshez.

deczkis foto olahgergelymateFotó: Oláh Gergely MátéDeczki Sarolta Debrecenben született, és ott érettségizett az Ady Endre Gimnáziumban. A Szegedi Egyetemen szerzett magyar és filozófia szakos diplomát, majd a Debreceni Egyetemen doktorált filozófiából. 2003-tól Szegeden és Debrecenben etikai és történetfilozófiai szemináriumokat vezetett, 2006-ban kezdett az MTA Irodalomtudományi Intézet munkatársaként dolgozni. Szakterületei: a német irodalom magyar recepciója, a magyar szellemtörténeti iskola és a német szellemtudomány, valamint a kortárs magyar irodalom, különösen Tar Sándor prózája.
Korábbi könyvei: Az érzékiség dicsérete (2013), Meredek sziklagerincen: Husserl és a válság problémája (2014), Fordított világ (2016), A jereváni rádió (2021).

Legújabb kötete, a Tar Sándor életművét feldolgozó, többéves kutatómunka eredményeit összegző monográfia az Osiris Kiadó irodalomtörténeti könyvsorozatában jelent meg. 

deczkis tarsandor
A kötet ismertetése a kiadó honlapján elérhető. 

 Deczki Sarolta pályájának eddigi csúcsa minden bizonnyal a nemrég megjelent Tar Sándor-monográfia, hosszú évek munkájának eredménye. A szerző feltehetően alaposan megküzdött könyvének senkihez nem hasonlítható hősével csakúgy, mint Tar kivételes munkásságával, de az is átüt a sorokon, hogy igazán élvezte ezt a küzdelmet. És mindvégig magabízó öntudatossággal képviselte a kendőzetlen szembenézésnek azt a pozícióját, amelyből úgy tárhatja föl ennek az írónknak – illetve hajdani kollégánknak, kortársunknak – az emberi esendőségét, nyomorúságát, bűnét és keserves bukását, hogy közben szakmai mércéje rendületlen marad, hogy nyilvánvalóvá tegye, miért is van páratlan jelentősége ennek az életműnek. Márpedig Tar Sándor halála óta mintha egyre kényelmetlenebb volna belehelyezkedni ebbe a pozícióba, mintha az utókor túlontúl feszengene attól, hogy ilyen zűrzavaros körülmények közül, ennyire mélyről próbáljon maradandóan értékeset kiemelni magának” írja a Déry-díj laudációjában Závada Pál.

deczkis tarsandor borito
Deczki Sarolta: Tar Sándor. Budapest: Osiris Kiadó, 2022. 422.