Deczki Sarolta irodalomtörténész, a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának tudományos munkatársa legújabb kötetét, az Osiris Kiadó irodalomtörténeti könyvsorozatában megjelent Tar Sándor című monográfiát 2022. november 14-én mutatták be Seres Lili Hanna és Fehér Renátó közreműködésével.

1 20221114 164203


beszélgetés az Írók Boltja YouTube-csatornáján megtekinthető.

A könyvbemutató képei:


(Fotók: Sarankó Márta)

A kötet szerzője a magyar irodalomtudomány művelésében elért kimagasló eredményeiért 2022-ben Déry Tibor-jutalomban részesült. 
A 2022-es Déry-díjasok méltatása a Litera irodalmi portálon olvasható.
Minden díjazottnak gratulálunk az elismeréshez.

derytibor dij deczkis

A Tar Sándor életművét feldolgozó, többéves kutatómunka eredményeit összegző monográfia az Osiris Kiadó irodalomtörténeti könyvsorozatában jelent meg. 

deczkis tarsandor
kötet ismertetése a kiadó honlapján elérhető. 

 Deczki Sarolta pályájának eddigi csúcsa minden bizonnyal a nemrég megjelent Tar Sándor-monográfia, hosszú évek munkájának eredménye. A szerző feltehetően alaposan megküzdött könyvének senkihez nem hasonlítható hősével csakúgy, mint Tar kivételes munkásságával, de az is átüt a sorokon, hogy igazán élvezte ezt a küzdelmet. És mindvégig magabízó öntudatossággal képviselte a kendőzetlen szembenézésnek azt a pozícióját, amelyből úgy tárhatja föl ennek az írónknak – illetve hajdani kollégánknak, kortársunknak – az emberi esendőségét, nyomorúságát, bűnét és keserves bukását, hogy közben szakmai mércéje rendületlen marad, hogy nyilvánvalóvá tegye, miért is van páratlan jelentősége ennek az életműnek. Márpedig Tar Sándor halála óta mintha egyre kényelmetlenebb volna belehelyezkedni ebbe a pozícióba, mintha az utókor túlontúl feszengene attól, hogy ilyen zűrzavaros körülmények közül, ennyire mélyről próbáljon maradandóan értékeset kiemelni magának” – mondta a kötetről a Déry-díj laudációjában Závada Pál.

deczkis tarsandor borito
Deczki Sarolta: Tar Sándor. Budapest: Osiris Kiadó, 2022. 422.