Az MTA BTK Hosszú Reformáció Lendület Kutatócsoport a Centre for Reformation Studies és a BTK Irodalomtudományi Intézet közreműködésével 2023. január 24-én kerekasztal-beszélgetést tartott az  Irodalomtudományi Intézetben Revideált Klaniczay? „A textológiai munka problémái” című szöveg újraolvasása. A textológiai bizottságtól a digitális szövegkiadásokig címmel.  

kerekasztal beszelgetes klaniczay 100 pages to jpg 0001

2023-ban Klaniczay Tibor (1923–1992) születésének 100. évfordulóját ünnepli a BTK Irodalomtudományi Intézet. Az emlékév nyitóeseménye az általa útjára indított textológiai paradigma történetére és jelentőségére reflektáló beszélgetés volt.
 


Az irodalomtörténész Klaniczay Tibor meghatározó jellegű textológiai kezdeményezései lehetővé tették a hazai textológiai paradigma megteremtését. Az MTA Textológiai Munkabizottság felállítása (1961) és működtetése, a kritikai kiadás szabályzatainak ismételt kidolgozása, a főként külföldi kutatóutak megszervezése mind azt igazolja, hogy Klaniczay Tibor mennyire elkötelezte magát a modern, magas színvonalú tudományos szövegkiadási gyakorlat megteremtése és eredményes fenntartása mellett. Ezekből a megfontolásokból kiindulva a kerekasztal-beszélgetés a Klaniczay által útjára indított textológiai paradigma történetére és jelentőségére reflektált.

klaniczay100 blue jpeg2023-ban Klaniczay Tibor (1923‒1992) születésének 100. évfordulóját ünnepli a BTK Irodalomtudományi Intézet. A Klaniczay Tibor-emlékév, amely az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport és a Reneszánsz osztály közös szervezésében valósul meg, a nemzetközileg elismert tudós, tudományszervező és akadémikus előtt tiszteleg, oly módon, hogy az általa megalapozott és elindított tudományos projektek, kutatási programok, könyvsorozatok és rendezvények (utó)életét tekinti át és értékeli újra. A rendezvény ennek a sorozatnak a nyitóeseménye volt. 

A beszélgetést Kecskeméti Gábor, a BTK ITI igazgatója vezette.

A beszélgetés résztvevői voltak: Békés Enikő, Bene Sándor, Debreczeni Attila, Kasza Péter, Szilágyi Márton, Tóth Gergely és Tóth Zsombor

Időpont: 2023. január 24., kedd 15 óra

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem
(1118 Budapest, Ménesi út 11–13., Eötvös Könyvtár)

meghívó letölthető.