Penna – az élő bölcsészet magazinja negyedik adását 2022. július 31-én vetítette az M5 televíziós csatorna. A magazinműsorról a BTK honlapján és YouTube-csatornáján találhatók további információk.

penna_cimlap-1.jpg


A korábbi adások a BTK-honlap Ismerettár rovatában is láthatók, rövid összefoglalójuk cikkünk folytatásában olvasható. 

A sorozat további részei december végéig négyhetente jelennek meg. 

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának negyedik részében Szécsényi-Nagy Anna igazgató mutatja be az alig egy éve a BTK Régészeti Intézetből kivált, mára már önállóan működő BTK Archeogenomikai IntézetetTürk Attila, a BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport vezetője és Szeifert Bea, a BTK Archeogenomikai Intézet tudományos munkatársa a magyar őstörténeti kutatások legújabb eredményeiről beszél.

BTK Zenetudományi Intézet nemrég adott otthont a Nemessányi Sámuel Nemzetközi Hegedűkészítő Versenynek, amely lehetőséget teremtett egy nívós szakmai konferencia, könyvbemutató és kiállításmegnyitó megtartására is. A Penna negyedik adásában a hegedűkészítés érdekességeibe Baranyi Anna, az intézet nyugalmazott tudományos főmunkatársa és Gombos László tudományos munkatárs avatnak be. Ablonczy Balázs, a BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa összefoglalja a Trianon100 Kutatócsoport eredményeit, amelyek mára megkerülhetetlenné váltak a hazai és nemzetközi szakmai közösségekben. Gyenis Balázs tudományos munkatárs pedig a BTK Filozófiai Intézeten belül működő, a fizika filozófiáját tanulmányozó kutatócsoport munkáját ismerteti. 

A Penna magazin 4. részéről a BTK honlapján és YouTube-csatornáján található további információ.

***

Milyen titkokat rejt Mátyás király könyvtárának legdíszesebb énekeskönyve? Hogyan kutathatók a gazdálkodó emberek tájhasználati döntései, a népi természetismeret? Mi jellemzi Nemes Nagy Ágnes költészetét? Milyen koronázási és nemzeti kincseket sikerült felfedeznie a Szent Korona Kutatócsoportnak? 
Penna – az élő bölcsészet magazinja harmadik adása többek között ezekre a kérdésekre keres választ. 
A magazinműsor harmadik részében Nagy Eszter, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos segédmunkatársa a Mátyás-Graduale miniatúráit és szövegét elemzi. Babai Dániel, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa segítségével megnézzük, hogyan vizsgálja a „Lendület” Etnoökológia Kutatócsoport a táj és az ember kapcsolatát. Visy Beatrix, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa a száz éve született Nemes Nagy Ágnesről beszél. Molnár Antal igazgató bemutatja a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő, nemrég két európai kutatási pályázatot is nyert BTK Történettudományi IntézetetPálffy Géza, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, kutatócsoport-vezetője pedig a Szent Korona Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseit ismerteti. 

***

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának második részében a Tihanyi Királykripta kutatásának eredményeiről számol be Mende Balázs Gusztáv, a BTK Archeogenomikai Intézet tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese és Szovák Kornél, a BTK Moravcsik Gyula Intézet igazgatója, a projekt vezetője. Richter Pál igazgató bemutatja a múzeummal, szakkönyvtárral és értékes archívumokkal is rendelkező BTK Zenetudományi Intézetet, ahol Czagány Zsuzsa tudományos főmunkatárs, kutatócsoport-vezető a régi kódexek fragmentumainak kutatását ismerteti. Bartha Ákos, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa a második világháború végi náci- és németellenes magyar ellenállás elfeledett történetéről beszél. Tápióbicskén pedig egy bronzkori település magnetométeres vizsgálatába is bepillanthatunk a BTK Régészeti Intézet munkatársai, Szabó Nóra és Berta Adrián, valamint Gucsi László restaurátor segítségével.

***

2022 májusában Penna – az élő bölcsészet magazinja címmel indult a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tízrészes sorozata, amely az intézetekben folyó munka korszerű és közérthető ismertetése mellett azt is hangsúlyozza, hogy a kutatóközpont együttműködési lehetőséget nyújt a különböző szaktudományi területek művelőinek olyan közös kutatások folytatására, amelyek interdiszciplináris megközelítést igényelnek. 
 
A magazinműsor első adása május 8-án volt látható, és elérhető a Bölcsészettudományi Kutatóközpont YouTube-csatornáján. A sorozat további részei december végéig négyhetente jelennek meg. 
 
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának első részében Balogh Balázs, a BTK főigazgatója mutatja be a kutatóközpontot, majd Bernáth László, a BTK  Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa a mesterséges intelligencia és a morális felelősség kérdését járja körül az önvezető autók kapcsán. Perenyei Monika gyűjteményvezető, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa a Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt ismerteti, amelyet az elmúlt 150 évben elmeorvosok gyarapítottak pácienseik alkotásaiból. Balogh Margit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója pedig Mindszenty József fegyencként töltött éveiről beszél a volt Conti utcai börtön épületében, ahol a bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása raboskodott.