+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

The Travelling Self: Tourism and Life-Writing in Eighteenth-Century Europe [konferencia]
Kezdés: 2024. július 18., Csütörtök
Zárás: 2024. július 20., Szombat
Találatok : 62
Létrehozta: Sarankó Márta

2024. július 18–20. között The Travelling Self: Tourism and Life-Writing in Eighteenth-Century Europe [Az utazó én: Turizmus és életírás a tizennyolcadik századi Európában] címmel Oxfordban rendez nemzetközi konferenciát a British Society for Eighteenth-Century Studies és a Società Italiana di Studi sul Secolo Diciottesimo.

thomasjonesawallinnaples


A konferencián Dóbék Ágnes, a BTK Irodalomtudományi Intézet XVIII. osztályának munkatársa Journey to Italy: Identity-forming experiences described in the letters of Hungarian historian Joseph Koller [Utazás Itáliába: Identitásformáló élmények Koller József magyar történész leveleiben] című előadásával vesz részt. Az előadás Koller József (1745–1782) magyar történész 1766-os itáliai utazását mutatja be Klimo György pécsi püspökkel váltott levelei alapján.

A konferencia programja letölthető.

A fiatal Koller József leveleiből nemcsak az derül ki, mi ragadta meg az itáliai városokban, hanem az is, hogy milyen tudós körökbe vezették be társai, kik lettek a pártfogói Rómában, és milyen forrásokat sikerült összegyűjtenie könyvtárakból és levéltárakból. Az élmények leírásában személyes hangvétel is megfigyelhető, amelyen keresztül megismerhetjük Kollert mint utazót, valamint azokat a bizonytalanságokat és kihívásokat, amelyekkel utazása és római tartózkodása során szembesült.

-------------------------------------------------------
A kép forrása:
Thomas Jones: A Wall in Naples (1782) 11,4 × 16 cm. National Gallery, London