Szenci Molnár Albert és a 16–17. századi peregrinatio academica címmel Debrecenben rendezett tudományos konferenciát 2024. szeptember 5–7. között a Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete (Reformációkutató és Kora Újkori Művelődéstörténeti Műhely) és Néderlandisztika Tanszéke, a Tiszántúli Református Egyházkerület és intézményei (a TTRE Közgyűjteményei és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem), valamint a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya, együttműködve az egyetemek régi magyar irodalom tanszékeivel és kutatóműhelyeivel.

szenci molnar albert konferencia csoportkep


A konferencia előadásai Szenci Molnár Albert (1574–1634) születésének 450. és az első magyar nyelvű Institutio-fordítás megjelenésének 400. évfordulója alkalmából Szenci Molnár Albert életművének és nemzetközi kapcsolati hálójának vizsgálata mellett a 16–17. századi peregrinációkutatatás kérdéseivel is foglalkoztak.
A konferencia keretében adták át a BTK Irodalomtudományi Intézet Klanczay Tibor-díját, amelyet ebben az évben Bartók István nyert el. A Református Kollégium Baráti Köre Szenci Molnár Albert-díját Szabó András kapta.

A konferencia programja letölthető. 

A konferencián készült képek a fotógalériában láthatók, a beszámoló a Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapján olvasható.

A konferenciafelhívás, valamint a további részleteket tartalmazó második és harmadik körlevél letölthető.

klaniczay dij 2024A 2024-es Klaniczay Tibor-díj átadása: Bene Sándor, Kecskeméti Gábor és Bartók István
(Fotó: Szabó András)

 640px szenczi institutio christianae religionis

 

----------
A borítókép forrása: Debreceni Egyetem