2023. november 27-én a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszéke (Institut für Finno-Ugristik der Universität Wien) és a bécsi Collegium Hungaricumban működő Bécsi Magyar Történeti Intézet (Institut für Ungarische Geschichtsforschung in Wien) meghívására Szilágyi Emőke Rita, a Humanista Kánonok és Identitások Lendület-kutatócsoport vezetője Von Hermannstadt nach Wien. Nicolaus Olahus als Humanist, Politiker und Mäzen [Nagyszebenből Bécsbe. Oláh Miklós mint humanista, politikus és mecénás] címmel tartott előadást. 

emoke podcast


Az előadáshoz kapcsolódva Szilágyi Emőke Rita a Világjárók Klubja Bécs podcast vendégként Méreg Attilával beszélgetett diákéveiről, a latin nyelvhez és a latintanulmányokhoz fűződő kapcsolatáról, eddigi tudományos tevékenységéről, további terveiről és kutatói pályájának legmeghatározóbb állomásairól.

A beszélgetés meghallgatható a YouTube-on.


 

Az előadás plakátja letölthető.

Oláh Miklós nyelvileg és etnikailag kevert családból származott és kiemelkedő diplomáciai és irodalmi karriert futott be a Magyar Királyságban. Miután majdnem egy évtizedet töltött Mária királyné kíséretének tagjaként Németalföldön, hazatért, és I. Ferdinánd király szolgálatába lépett. Hamar kancellár, zágrábi püspök, majd egri püspök lett, végül esztergomi érsek, és kora egyik legbefolyásosabb személye. Az előadás fókuszában Oláh Miklós élete és karrierje, írásos, illetve politikusi és irodalomszervezői életműve állt.

Az előadás német nyelvű összefoglalója az esemény Facebook-oldalán olvasható. 
szilagyiemokerita eloadas becs2023

becs 3