A Magyar Dantisztikai Társulat és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet 2023. január 27-én könyvbemutatót rendezett a Nyitott Műhelyben.

dante konyvbemutato

Az Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai című kötet szerzője Draskóczy Eszter, az intézet Reneszánsz osztályának munkatársa. A könyvet Kelemen János, Pataki Elvira és Pesthy Monika mutatta be. A beszélgetést Ertl Péter vezette.

A könyvbemutatóról készült, képekkel illusztrált részletes beszámoló letölthető.

A monográfia a nemzetközi dantisztika számára is több szempontból új eredményeket tár fel. „Dante nemcsak tematikai, de stilisztikai-retorikai példatárként is használt forrásait dolgozza fel, elemzi kiváló fogalmi és filológiai készséggel Draskóczy Eszter [...] monográfiájában, amely a fontosabb (antik, ószövetségi, újszövetségi, és középkori) túlvilágleírások időrendi táblázatában először teszi közzé a magyar olvasó számára ezt a mai világképünkben is nyomot hagyó szemléletet” – írta a kötetről Prof. Dr. Vígh Éva, az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz Kutatócsoport vezetője.

A meghívó letölthető.

Draskóczy Eszter: Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai. Szeged, MTA –SZTE Antikvitás és Reneszánsz Könyvek, LAZI, 2022.