A harmadik szirén. Zrínyi Miklós költészete címmel az Osiris Kiadó és a Gondolat Kiadó együttműködésében jelent meg Bene Sándor monográfiája, amelynek bemutatóját 2021. december 14-én tartották a BTK Irodalomtudományi Intézet Eötvös Könyvtárában. 
  zrinyi konyvbemutato meghivo
 
Közreműködtek: Kecskeméti Gábor (akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója), Molnár Antal (BTK TTI, igazgató), Szilágyi Márton (ELTE BTK, egyetemi tanár) és Szörényi László (BTK ITI, professor emeritus); moderátor: Gyurgyák János.

Az Adriai tengernek Syrenaia saját korának modernitásvitájában foglalt állást, eredeti poétikai megoldással, líra és epika ötvözésével talált helyet a heroikus ideálok számára a 17. század közepének átpolitizált, ironikus világában. A magyarországi irodalomújítás idején, a 18–19. század fordulóján, Zrínyi ossziáni szerepbe lépett, a Syrena maga vált a modernség hagyományává, az új irodalmi kánon origójává.

Bene Sándor munkája a két modernség, a két tradíció viszonyát vizsgálja, máig követve a recepció szálait. A szerző a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának tudományos főmunkatársa. 

A kötet ismertetése az Osiris Kiadó honlapján elérhető.


------------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.