Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztályán 2015-ben alapított Erdődy Edit-díjat 2024-ben Kőrizs Imre nyerte el Szárnyalni gyalog. A félhosszú vers poétikája című kötetéért, amely a Műút-könyvek sorozatban jelent meg (Miskolc: Szépmesterségek Alapítvány, 2023). 

erdodyedit dij lap

 

Az ünnepélyes díjátadáson, 2024. február 13-án Angyalosi Gergely mondott laudációt a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében. 

Az Erdődy Edit születésnapja alkalmából odaítélt, idén tizedik alkalommal átadott díjat a Modern Magyar Irodalmi osztály közössége kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmények elismerésére hozta létre, amelyek hozzájárulnak a társadalmi megértés, a szolidaritás és a humánum értékeinek érvényesítéséhez. 

A díjazott kötet tartalomjegyzéke letölthető. 

díj Erdődy Edit személyiségére és munkásságára emlékeztető
egyedi tárgy, amelyet Szabics Ágnes képzőművész – a névadó lánya – készít,
és amelyhez kísérő oklevél is tartozik.

Az Erdődy Edit-díjat a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi osztályának közössége az Erdődy és Szabics családdal egyetértésben évente ítéli oda az előző évben megjelent olyan kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmény elismeréseként, amely a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és humánum értékeit segíti érvényesülni.