Az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága, az MTA Domus, a Theatron Műhely Alapítvány és a BTK Irodalomtudományi Intézet 2023. november 24-én A színházi realizmus regionális változatai címmel nemzetközi Philther-konferenciát rendezett.

philter konferencia

A konferencia a magyarországi és határon túli színház 1945 utáni legjelentősebb törekvéseinek áttekintésével és elemzésével foglalkozott színháztörténészek és a színháztudomány elméleti kérdéseit feltáró kutatók részvételével, különös tekintettel a régiónkénti kánonképzés alakulására.

A rendezvény keretében adták át a Bécsy Tamás-díjakat Herczog Noémi és Patonay Anita (2022), illetve Porogi Dorka és Antal Klaudia (2023) részére az MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciatermében.

A konferencia programja letölthető.

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége alapította a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzék meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, sokak mesteréről. A díjat minden évben Bécsy Tamás születésnapján, augusztus 28-án hirdetik ki, és ősszel adják át.

A konferencia az NKFI-OTKA K142530 A realista színház újjáépítése. Játéktörténet 1945-1989 között program támogatásával valósult meg.

---------------------
Az illusztráció forrása: Fortepan