A BTK Irodalomtudományi Intézet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a BTK Zenetudományi Intézet 2023. október 28-án A dal kimozdítása címmel közös interdiszciplináris konferenciát rendezett a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban.

a dal kimozditasa fortepan 146521

A konferencia programja és az előadások összefoglalói letölthetők. 

A megközelítésmódok lehetőségeinek sokszínűségét tükröző tanácskozás előadásainak témái termékeny alapot nyújtottak a szakterületeken átívelő diskurzus kialakulásához.

A konferencia zárásaként Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Bolcsó Bálint legújabb, Schubert NOW! című projektje hangzott el premier előtti formájában.

A dal, amely alighanem a legősibb művészeti formák közé tartozik, egyszerre hozza működésbe a nyelvet és a zenét. Felfejthetetlenül gazdag a múltja, és végtelenül sok válfaja létezik. Az Irodalomtudományi Intézet, a Zeneakadémia és a Zenetudományi Intézet közös szervezésében zajló, szakmai és szakmán túli érdeklődők számára egyaránt nyitott konferencián a dal legkülönfélébb formái kerülTek reflektorfénybe: mellett Brahms, Kurtág, Karády, a hip-hop és a death metal, és megannyi más téma, az előadók és a megközelítésmódok sokszínűsége pedig izgalmas vitákat generált, amelyekből valódi, szakterületeken átívelő diskurzus alakult ki. 

A konferencia szervezői: Kappanyos András (BTK Irodalomtudományi Intézet); Fazekas Gergely (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem); Ignácz Ádám (BTK Zenetudományi Intézet)