2022. november 25-én Körkörös nyomok címmel tudományos konferenciát rendezett a krimiről a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi, Összehasonlító Irodalomtudományi és Irodalomtörténeti Tanszéke. A konferencián a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Deczki Sarolta és Visy Beatrix tartott előadást.

korkoros nyomok konferencia

A konferencia több előadója is részt vett a korábban, 2022. június 10-én ebben a témában a BTK Irodalomtudományi Intézet által rendezett A rejtély titka című workshopon, és ez a kutatások folytonosságát, illetve a téma iránt elkötelezett kutatói közösség kialakulását is jelzi.

A konferencia programja letölthető.

A tanácskozás aktualitását az adta, hogy az utóbbi években Magyarországon is egyre több magas színvonalú, irodalmi szempontból is értékes krimi jelenik meg, a műfaj virágzásának lehetünk tanúi, és ezzel párhuzamosan felélénkült iránta a kritikai és a tudományos érdeklődés.

A konferencia első részének előadásai a szocialista kor krimit tekintették át (Török Lajos, Papp Ágnes Klára, Kálai Sándor, Benyovszky Krisztián), ezt pedig az ifjúsági irodalomról szóló előadások követték (Szilvássy Orsolya, Körömi Gabriella, Lovas Anett Csilla). A délutáni szekcióban a krimi elméleti kérdéseit tárgyaló előadások következtek (Szabó Erzsébet, Deczki Sarolta, Visy Beatrix, Horváth Csaba), majd a napot olyan előadások zárták, melyek kitekintettek más irodalmakra is, nemzetközi kontextusba helyezve a tanácskozás témáját (Polyák Enikő, Ritz Szilvia, Bánki Éva).