A BTK Irodalomtudományi Intézet Közép- és kelet-európai osztálya 2024. január 30-án könyvbemutatót rendezett, amelyen a Külországi könyvespolcokon: Tanulmányok Esterházy Péter idegen nyelvű recepciójáról című kötetet ismertették a beszélgetés résztvevői: Görözdi Judit, Balogh Magdolna (a kötet szerkesztői), Deák Renáta műfordító és Bucsics Katalin (moderátor).

esterhazy recepcio borito


A tanulmánykötet Esterházy Péter prózájának idegen nyelvű befogadását vizsgálja: a nyugat-európai, a tengerentúli, a közép-és kelet-európai kultúrák Esterházy-képén túl a japán és a finn befogadás tényeiből is ízelítőt adnak az irodalomtörténészek és műfordítók itt megjelent írásai.

tanulmánykötet a Reciti Kiadó honlapján elérhető.
meghívó letölthető.

A kötetet 2023. december 6-án Pozsonyban, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetében szlovák nyelvű program keretében is bemutatták, Száz Pál, a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Tanszékének docense, valamint a szerkesztők, Görözdi Judit, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének főmunkatársa és Balogh Magdolna, a BTK Irodalomtudományi Intézet  Közép-és kelet-európai osztályának főmunkatársa részvételével. Deák Renáta, Esterházy Péter műveinek Ján Hollý-díjjal kitüntetett tolmácsolója a fordítói műhelymunka részleteiről, a szlovák nyelvű kiadások létrejöttének folyamatáról számolt be.

pozsony esterhazy konyvbemutato1pozsony esterhazy konyvbemutato2