A BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztálya és a Literatura folyóirat 2022-ben irodalomkritikusi díjat alapított Kálmán C. György (1954–2021) emlékére.

kalman c gyorgy1954 2021


Kálmán C. György irodalomkritikus-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott, invenciózus, egyéni hanggal és karakteres véleménnyel rendelkező fiatal magyar irodalomkritikusokra.

Ebben az évben a díjat Melhardt Gergő (PTE-doktorandusz, PIM Digitális irodalmi Akadémia szerkesztő, kiadványozási referens) vehette át az első alkalommal megrendezett ünnepélyes díjátadón, 2022. december 6-án a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében.
 

A díjazottat évente felkért külsős szakmai tanácsadók javaslatai alapján a BTK Irodalomtudományi Intézetben működő Literatura folyóirat szerkesztőségéből és az Irodalomelméleti osztály munkatársaiból álló zsűri választja ki.
A díjat, amely a névadó személyiségére emlékeztető egyedi tárgy, családja és volt kollégái adják át minden évben – Kálmán C. György különleges intézeti szerepére is emlékezve egy Mikulás napjához közeli időpontban.