Az MTA BTK Lendület – Hosszú Reformáció Kelet Európában Kutatócsoport 2022. június 14-én workshopot rendez az Irodalomtudományi Intézetben A kora újkori női diskurzus lehetőségei – Női tapasztalat a hosszú reformáció kontextusában címmel. 

lendulet workshop 2022


Jelentkezni 2022. január 17-ig a tervezett előadás összefoglalójának beküldésével lehet. 
A részletes konferenciafelhívás letölthető.

A workshop központi kérdései közé tartozik, hogy a nők hogyan járultak hozzá a reformáció folyamataihoz, beszélhetünk-e önálló női tapasztalatról, s ha igen, 
ez miben tér el az eddig ismert diskurzustól, módosítja-e annak kereteit. Ezzel szorosan összefügg a forráshasználat és a módszertan kérdése, hiszen a nők részvétele és reprezentációja nem feltétlenül esett egybe a férfiak esetében feltárt formákkal (pl. író/költő, földbirtokos, patrónus, politikus/közszereplő). A javasolt témák között a szervezők esettanulmányokra és nagyobb áttekintésekre is számítanak az irodalomtörténet, a történettudomány, művészettörténet, társadalomtudomány, néprajz, teológia és pedagógia területéről. Örömmel fogadnak olyan előadásokat, amelyek multidiszciplináris megközelítéssel dolgozzák fel a témát, és a különböző tudományterületek megközelítéseit szintetizálják. Mivel a legtöbb nőalak a 17–18. századból vált láthatóvá, a workshop is elsődlegesen erre az időszakra koncentrál, nem kizárva természetesen a korábbi századok vizsgálatát sem.


A 20 percesre tervezett előadások legfeljebb 2500 leütés terjedelmű összefoglalóit 2022. január 17-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják a szervezők.