+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Central/East European Literature as World Literature [konferencia]
Kezdés: 2024. június 06., Csütörtök -  09:30
Zárás: 2024. június 08., Szombat - 15:00
Találatok : 165
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztálya és az MTA–BTK Lendület Magyar Irodalom Politikai Gazdaságtana Kutatócsoport 2024. június 6–8. között Central/East European Literature as World Literature [Közép/kelet-európai irodalom mint világirodalom] címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendez abból az alkalmából, hogy Hajdu Péter és Z. Varga Zoltán szerkesztésében elkészült a Hungarian Literature as World Literature [Magyar irodalom mint világirodalom] című tanulmánykötet. A várhatóan 2025-ben megjelenő kiadvány a magyar irodalom világirodalmi forgalmazásának, fordításának és recepciójának főbb állomásait, szerzőit és szövegeit, politikai és geopolitikai kontextusait tekinti át a kora újkortól a közelmúltig, kitekintve a színpadi és filmes adaptációkra is. 
 

worldliterature


A konferencia előadásai a világirodalmi cserefolyamatok globális és térségi alakulásának kortárs elméleti reflexióit, a közép/kelet-európai irodalmak sajátos dinamikáját járják körül, külön szekcióban tárgyalva a téma kvantitatív kutatásának lehetőségeit. A konferencia része a Bloomsbury kiadó Literatures as World Literature [Irodalmak mint világirodalom] sorozatában megjelent vagy készülő közép-kelet európai irodalmakkal foglalkozó kötetetek szerkesztőinek, valamint a sorozat vezetőinek kerekasztal-beszélgetése. 

A konferencia programja és részletes ismertetése letölthető.

A rendezvény első két napjának helyszíne a BTK Zenetudományi Intézet (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.), a harmadik napé a Corvinus Egyetem Gellért Campusa (1118 Budapest, Ménesi út 5.).

Hungarian Literature as World Literature című tanulmánykötet a londoni Bloomsbury kiadó 2014-ben indult és a nemzetközi irodalomtudományban máris meghatározóvá vált sorozata számára készült, amelynek darabjai egyes nyelvek, nemzetek, régiók, szerzők, műfajok, stílusok, irányzatok, médiumok sajátos világirodalmi konstellációit vizsgálják.

Central/East European Literature as World Literature című konferencia a kötet elkészüléséig vezető fél évtizednyi, számos hazai és külföldi rendezvényt és műhelyt magába foglaló út lezárása mellett egy újabb kutatás előkészítése, amelynek munkacíme a konferencia címéül is szolgál: egyszerre irányul a kelet-közép európai régió mint földrajzi-kulturális konstrukció elméleti újragondolására, illetve a térség nemzeti irodalmainak kölcsönhatásaiból létrejött sajátos világirodalmi tér összehasonlító elemzésére.  

A rendezvény létrejöttét az NKFI K138668, „A magyar irodalom mint világirodalom” és a „Magyar Irodalom Politikai Gazdaságtana” MTA-Lendület pályázat támogatta.