+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Mimézis és idealizálás. Elmélet és gyakorlat a 18–19. századi esztétikában, poétikában és képzőművészetben [konferencia]
2023. szeptember 07., Csütörtök, 09:00
Találatok : 110
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályMimézis és idealizálás. Elmélet és gyakorlat a 18–19. századi esztétikában, poétikában és képzőművészetben címmel 2023. szeptember 7-én 9:00 órától konferenciát rendez.

mimezis konf 2023


Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet,
1118 Budapest, Ménesi út 11–13. (Klaniczay terem) 
A konferencia programja letölthető

A művészetről való gondolkodás európai történetét végigkíséri a mimézis és idealizálás fogalmi kettőssége és már Arisztotelésznél is megfigyelhető egymásba kapcsolódása.  A konferencia előadásai a kijelölt kétszáz éves korszak európai (magyar, német, brit, francia) jelenségeivel foglalkozó esettanulmányok sorozatában vizsgálják a kérdéskör esztétikaelméleti, irodalmi és képzőművészeti vonatkozásait.

mimésziszt Arisztotelész Poétikája tette az irodalom, a zene és a képzőművészet alkotásainak kiindulópontjává, kimondva, hogy azok „legnagyobb része egészében véve tulajdonképpen utánzás”. De ugyanez a mű a művészeti idealizálás elméletének egyfajta alapját is lefektette, hiszen elkülönítette egymástól az utánzás fajtáit az utánzott jellemek szerint, példaként megemlítve Polügnótosz festőt, aki a „derekabbakat” és Pauszónt, aki a „hitványabbakat” utánozza. Márpedig Arisztotelész a Politikában a fiatalok neveléséről szólva a karikatúra-szerűen ábrázoló Pauszón festményeit eltiltotta tőlük, míg Polügnótosz munkáit ajánlotta nekik. Ez azt sejteti, hogy az arisztotelészi mimészisz-elmélet az utánzott tárgyakat etikai értékhierarchiába sorolja, s azt a fajta művészeti utánzást részesíti előnyben, mely a befogadó jelleméhez képest nemesítő, idealizáló hatású.


A rendezvény a K 134719. számú OTKA/NKFIH projekt  keretében valósul meg.
Kapcsolattartó: Fórizs Gergely tudományos főmunkatárs.