+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai [könyvbemutató]
2023. január 27., Péntek, 15:30
Találatok : 94
Létrehozta: Sarankó Márta

A Magyar Dantisztikai Társulat és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet 2023. január 27-én 15:30 órától könyvbemutatót rendez a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György utca 4.).

dante konyvbemutato

Az Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai című kötet szerzője Draskóczy Eszter, az intézet Reneszánsz osztályának munkatársa. A könyvet Kelemen János, Pataki Elvira és Pesthy Monika mutatja be. A beszélgetést Ertl Péter vezeti.

meghívó letölthető.

A monográfia a nemzetközi dantisztika számára is több szempontból új eredményeket tár fel. „Dante nemcsak tematikai, de stilisztikai-retorikai példatárként is használt forrásait dolgozza fel, elemzi kiváló fogalmi és filológiai készséggel Draskóczy Eszter [...] monográfiájában, amely a fontosabb (antik, ószövetségi, újszövetségi, és középkori) túlvilágleírások időrendi táblázatában először teszi közzé a magyar olvasó számára ezt a mai világképünkben is nyomot hagyó szemléletet” – írta a kötetről Prof. Dr. Vígh Éva, az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz Kutatócsoport vezetője.

Draskóczy Eszter: Alvilágjárások és pokolbeli büntetések. Dante Komédiájának antik és középkori forrásai. Szeged, MTA –SZTE Antikvitás és Reneszánsz Könyvek, LAZI, 2022.