+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A harmadik szirén – Bene Sándor Zrínyi-monográfiája [könyvbemutató]
2021. december 14., Kedd, 16:00
Találatok : 113
Létrehozta: Sarankó Márta
A harmadik szirén. Zrínyi Miklós költészete címmel az Osiris Kiadó és a Gondolat Kiadó együttműködésében jelent meg Bene Sándor monográfiája, amelynek bemutatóját 2021. december 14-én 16:00 órakor tartják a BTK Irodalomtudományi Intézet Eötvös Könyvtárában. 
  zrinyi konyvbemutato meghivo
 
Közreműködők: Kecskeméti Gábor (akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézet igazgatója), Molnár Antal (BTK TTI, igazgató), Szilágyi Márton (ELTE BTK, egyetemi tanár) és Szörényi László (BTK ITI, professor emeritus); moderátor: Gyurgyák János.

Az Adriai tengernek Syrenaia saját korának modernitásvitájában foglalt állást, eredeti poétikai megoldással, líra és epika ötvözésével talált helyet a heroikus ideálok számára a 17. század közepének átpolitizált, ironikus világában. A magyarországi irodalomújítás idején, a 18–19. század fordulóján, Zrínyi ossziáni szerepbe lépett, a Syrena maga vált a modernség hagyományává, az új irodalmi kánon origójává.

Bene Sándor munkája a két modernség, a két tradíció viszonyát vizsgálja, máig követve a recepció szálait. A szerző a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának tudományos főmunkatársa. 

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, ugyanakkor kérik a résztevőktől a hatályos járványügyi szabályok betartását.
Az Osiris Kiadó és a Gondolat Kiadó együttműködésében megjelent kötet a rendezvény után kedvezményes áron megvásárolható.

meghívó letölthető. 

------------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.