Mély megrendüléssel értesültünk a szomorú hírről, hogy Visóczki Istvánné, az MTA Irodalomtudományi Intézet volt gazdasági vezetője 2023. október 16-án meghalt.

visoczki istvanne marta


Visóczki Istvánné, Márta 1939-ben született Tatán. A ’80-as évek közepétől mintegy 15 évig volt az Irodalomtudományi Intézet Gazdasági osztályának vezetője. Intézetünk szorosan vett gazdasági ügyein kívül a lehető legnagyobb szorgalommal és sikerrel intézte az ország más tudományos intézeteivel és egyetemeivel közösen szervezett tudományos konferenciákat, tevékenyen részt vett a doktori szintű képzés lehetőségének biztosításában az ország egyetemistái számára, akik magyar szakosként vagy valamelyik világirodalmi jelentőségű nyelv és irodalom tanszékének hallgatójaként tudományos pályára készültek – egy olyan időszakban, amikor doktori iskolák, szervezett doktori tanfolyamok még nem álltak rendelkezésre. Szaktudásával más intézmények munkáját is segítette: 2011-ig a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság (2002-ig Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság) gazdasági vezetője volt, részt vett a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszusok szervezésében és lebonyolításában, illetve a Magyar–Török Baráti Társaság gazdasági titkáraként is dolgozott.

Akik ismerték és együttműködhettek vele, mindig megőrzik emlékezetükben, mert nemcsak hatékonyan, lelkesen és eredményesen végezte munkáját, hanem jóindulatú és kedves is volt mindenkihez. A virágok közül legjobban a fátyolliliomot szerette, néhányan – régi barátok – kaptak is tőle ajándékba.

Fájdalommal és szeretettel búcsúzunk, emlékét megőrizzük.