2022 májusában Penna – az élő bölcsészet magazinja címmel indult a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tízrészes sorozata, amely az intézetekben folyó munka korszerű és közérthető ismertetése mellett azt is hangsúlyozza, hogy a kutatóközpont együttműködési lehetőséget nyújt a különböző szaktudományi területek művelőinek olyan közös kutatások folytatására, amelyek interdiszciplináris megközelítést igényelnek. 
 
penna cimlap
 
Hogyan dolgoznak a kutatók? Milyen előzményei vannak egy-egy publikációnak? Miként zajlik a terepmunka? A sorozat adásaiban többek között ilyen kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők.

A magazinműsor első adása május 8-án volt látható, és már elérhető a Bölcsészettudományi Kutatóközpont YouTube-csatornáján. A sorozat további részei december végéig négyhetente jelennek meg. 
 
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont magazinműsorának első részét 2022. május 8-án, vasárnap vetítette az M5 televíziós csatorna délután 15 óra 41 perctől (illetve az ismétlést 2022. május 10-én, kedden 8 óra 27 perctől). A tízrészes Penna magazin december végéig négyhetente jelenik meg. Az első részben Balogh Balázs, a BTK főigazgatója mutatta be a kutatóközpontot, majd Bernáth László, a BTK  Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa a mesterséges intelligencia és a morális felelősség kérdését járta körül az önvezető autók kapcsán. Perenyei Monika gyűjteményvezető, a BTK Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársa a Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményt ismertette, amelyet az elmúlt 150 évben elmeorvosok gyarapítottak pácienseik alkotásaiból. Balogh Margit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója pedig Mindszenty József fegyencként töltött éveiről beszélt a volt Conti utcai börtön épületében, ahol a bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása raboskodott.