2024. május 13–17. között egy középkori breton kisváros, Vitré volt a Chansons voyageuses. Song Traditions on the Move Across Borders and Centuries [Utazó dalok. Énekes hagyományok mozgásban határok és századok között] című 52. International Ballad Conference (IBC) helyszíne. A balladakonferenciát rendező skóciai székhelyű egyesület, a Kommission für Volksdichtung [Népköltészeti Bizottság] a folklorisztika egyik fontos nemzetközi műhelye, amely minden évben más helyszínen tart vándorgyűléseket. 

DSC 0268


Az előadók Franciaországból és Európa számos országából, valamint az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából és Indiából érkeztek. Magyarországot Csörsz Rumen István, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és Szalai Fatima, a PPKE Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója képviselte.

A konferencia programja és az eseményről készült részletes beszámoló letölthető.


Az előadások párhuzamos szekciókban, angol és francia nyelven zajlottak. A szerteágazó témák között összefüggést teremt, hogy egyes vándormotívumok (szöveges és zenei szempontból) évszázadok óta alkotnak hálózatot Európa népei között: a balladáktól egyes párbeszédes daltípusokon, tréfás vagy panaszénekeken át a katonadalokig, és ezek manapság új jelentésrétegeket kaphatnak.

A magyar előadók is nemzetközi vándormotívumokról tartottak előadást. Csörsz Rumen István The song of the choosy girl in Hungary and Central Europe [A válogatós lány dala Magyarországon és Közép-Európában] címmel a válogatós lány motívuma köré szövődő mesék és legényválogató dalok összefüggéseit vizsgálta (magyar változat: Literatura 2022/1), előadását Kálmán C. György és Görög-Karády Veronika emlékének ajánlva. Szalai Fatima az Ilona nevű magyar balladahősnők motívumait elemezte The Ilona character as a beauty metaphor in Hungarian traditonal ballads [Az Ilona-alak mint szépségmetafora a hagyományos magyar balladákban] című előadásában, elsősorban moldvai csángó balladák és dalok nyomán, kitekintve Helené kultuszára is (magyar változat: Doromb 11).

Hétvégén, május 17–19-én folkfesztivállal folytatódott a program, ahol Csörsz Rumen István és Szalai Fatima magyar népzenei workshopot tartott.