A Vetésforgó című, 1994 óta tartó rendezvénysorozat jubileumi eseményének szombat délelőtti vitaindítóján Hites Sándor, a BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályának vezetője beszélt A magyar irodalom politikai gazdaságtana MTA–BTK Lendület-kutatócsoport eredményeiről, távlatairól, tanulságairól.


vetesforgo30

A 2024. szeptember 27–28-án rendezett szakmai találkozó házigazdája a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Hungarológia Doktori Iskolája és Magyar Irodalomtudományi Intézete volt. A pénteki eszmecsere Tőtős Dorottya (Hungarológia Doktori Iskola, Kolozsvár) Egy irodalomtörténeti vakfolt: a magyar dekadencia a századfordulón címet viselő tanulmánya köré szerveződött.

A Vetésforgó című rendezvény 1994 óta a 18–19. századi klasszikus magyar irodalom kutatóinak legnagyobb és rendszeres, 30 éve megszakítás nélkül szervezett szakmai találkozója. A félévente mindig más kutató- vagy egyetemi műhely által megrendezett szakmai eszmecserén számos rangidős kutató és egyetemi oktató vesz részt, de a doktori hallgatók számára iskiemelt találkozási alkalmat jelent.
Az első napon a résztvevők egy kiérlelt, még nem publikált, korábban elküldött tanulmányt vitatnak meg részletesen, az esemény második napján pedig egy másik kutató hosszabb előadáshoz kapcsolódik újabb részletes szakmai eszmecsere.
A rendezvény alkalmat nyújt a helyi szakmai közösség bemutatkozására, helyet ad számos szakmai egyeztetésnek, jellemzően kutatási projektek, kiadványok, rendezvények születnek az itt folytatott, rendkívül hatékony eszmecserék nyomán, amelyek alapos és türelmes szakmai figyelmet biztosítanak a kiemelt előadók számára, biztosítva a friss eredmények hatékony megismerését és megbeszélését.
 
A rendezvény kiemelt szakmai partnere és támogatója a Kolozsvári Akadémiai Bizottság.