A BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti osztálya és a Literatura folyóirat 2023. december 12-én adta át a Kálmán C. György (1954–2021) emlékére 2022-ben alapított irodalomkritikusi díjat, amelyet ebben az évben Radnai Dániel Szabolcs, a BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályának munkatársa nyert el.

kalmanc dij2023 radnaidaniel2


Az ünnepélyes eseményen Kappanyos András köszöntője után Szolláth Dávid mondott laudációt, majd a díjat Kálmán C. György fiai adták át.

Kálmán C. György irodalomkritikus-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott, invenciózus, egyéni hanggal és karakteres véleménnyel rendelkező fiatal magyar irodalomkritikusokra. 

A díjazottat évente felkért külsős szakmai tanácsadók javaslatai alapján a BTK Irodalomtudományi Intézetben működő Literatura folyóirat szerkesztőségéből és az Irodalomelméleti osztály munkatársaiból álló zsűri választja ki.
A díjat, amely a névadó személyiségére emlékeztető egyedi tárgy, családja és volt kollégái adják át minden évben – Kálmán C. György különleges intézeti szerepére is emlékezve egy Mikulás napjához közeli időpontban. 

A díjátadó képei: