2023. december 1-én Az irodalmi piac csereformái és a forgalmazás színterei a 19. századtól napjainkig címmel rendezett konferenciát „A 19. századi magyar irodalom politikai gazdaságtana” Lendület-kutatócsoport a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetben.

konferenciafelhivas lendulet

A konferencia előadásai az irodalmi kereskedelem csereformáinak és a forgalmazás színtereinek változatosságát mutatták be azok diszkurzív, illetve anyagi környezetében.

A konferencia programja a kutatócsoport honlapjáról letölthető.

A 19. század középső évtizedeitől az irodalmi piaci terjeszkedése nem az érintkezési és csereformák redukciójával, hanem differenciálódásukkal járt együtt. A kulturális kereskedelem számos csereformát működtetett, monetarizáltakat és barter-jellegűeket, személyeseket és személyteleneket, közvetleneket és szakosodott közvetítőkön keresztül zajlókat egyaránt. Ezzel összefüggésben az irodalom forgalmazásának színterei ugyancsak egyre többfélék lettek, és a társadalmi tér egyre különbözőbb szegmenseire kiterjedtek. A konferencia előadásai példákkal illusztrálva mutatták be a diszkurzív és anyagi környezetek változatosságát.

------------------------
Előzmény: konferenciafelhívás
------------------------
A kép forrása:
Révai Testvérek Irodalmi Intézet R. T. könyvesháza, 1898
(Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest Gyűjtemény)