Megjelent a Replika társadalomtudományi folyóirat 128. száma, benne a BTK Irodalomtudományi Intézet kötelékében készült Táj és kultúra című tematikus tanulmányblokkal. A lapszámot 2023. október 10-én mutatták be a BTK Irodalomtudományi Intézetben.

replika128


A beszélgetés résztvevői voltak: a lapszám két szerzője, Hites Sándor (BTK ITI) és Mészáros Csaba (BTK NTI), valamint Radnai Dániel Szabolcs (BTK ITI), a Replika folyóirat szerkesztője, akik Vaderna Gábor (ELTE BTK) moderálásával beszélgettek.

A Táj című folyóiratszám több tudományterület – kulturális antropológia, földrajz, történettudomány, irodalomtörténet, közgazdaságtan, építészetszociológia, filozófia – fogalmai és értelmezői ajánlatai révén helyezi újszerű megvilágításba a táj és a kultúra viszonyában feltérképezhető soktényezős kölcsönhatásokat.

A tartalomjegyzék letölthető, a tanulmányok a folyóirat honlapján olvashatók.

A tanulmányblokk előzményét a BTK Irodalomtudományi Intézetben 2022-ben Táj és kultúra címmel rendezett módszertani workshop adta, amely három Lendület-kutatócsoport („Az irodalmi nyilvánosság a polgárosuló Nyugat-Magyarországon, 1770–1820”; „Lokalitás a globális változások hálózatában: az ökológiai antropológia mint közvetítő a helyi közösségek és a globális változások között a Kárpát-medencében”; „A magyar irodalom politikai gazdaságtana”) együttműködésével valósult meg.

A lapszám írásaiban táj (társadalmi tér, föld, látkép, természet, tárgyi környezet) és kultúra (ember, szellem, művelés, civilizáció, tudomány) nem dichotomikusan vagy hierarchikusan elgondolt, azonban soktényezős kölcsönhatásai több tudományterület – kulturális antropológia, földrajz, történettudomány, irodalomtörténet, közgazdaságtan, építészetszociológia, filozófia – fogalmai és értelmezői ajánlatai révén kerülnek újszerű megvilágításba.

A Replika 128. (2023/1.) száma a bemutató helyszínén nyomtatott formában is megvásárolható.