2023. március 15-én, A Magyar Sajtó Napján a Kossuth Rádió Felfedező – nyelvről, irodalomról, zenéről című műsorában Török Zsuzsa, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, valamint Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a PIM Kézirattárának főosztályvezetője és Vojnics-Rogics Réka, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza a 18–19. századi hírlap- és folyóirat-irodalom kapcsán a sajtó működéséről, a cenzúráról, politikai lapokról és irodalmi folyóiratokról, illetve az egyre szélesedő olvasóközönség különböző rétegeit megszólító női, gyerek- és ifjúsági lapokról beszélt.

ujsagok kossuthradio 20230315

A teljes rádióadás meghallgatható a Kossuth Rádió honlapján.

Hírlap- és folyóirat-irodalmunk – a 18. század végi, rövid ideig tartó virágzás után – mélypontra jutott a 19. század elején, leginkább I. Ferenc cenzúraszigorításai miatt. A reformkorban, illetve az 1848-as forradalom és szabadságharc után viszont újra erőre kapott a magyar lapkiadás, kialakult a sajtó intézményrendszere. És változott a szerepe is: a tájékoztatás mellette egyre fontosabb cél lett a véleményformálás és a szórakoztatás. Az olvasóközönség szélesedésével változatos témák jelentek meg az újságokban, a nők és a gyerekek is találtak nekik szóló tartalmat a lapokban, amelyek neves írók munkáinak is teret adtak. 
A Felfedező március 15-i adásának témája a korabeli magyarországi sajtó működése, a cenzúra szerepe, az irodalmi, kulturális, bulvár- és divatlapok megjelenése volt.