A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2022. november 7-én A Petőfi-kutatás helyzete: eredmények és feladatok címmel rendezett konferenciát, amely a Petőfi Sándor 200. születésnapjára emlékező tudományos rendezvénysorozat nyitóeseménye volt. A tanácskozáson a BTK Irodalomtudományi Intézet részéről Csörsz Rumen István és Vaderna Gábor tartott előadást.

petofi konferencia 2022 csri


A tudományos ülésszak előadásai érintették a Petőfi-kutatások hagyományait, a költő műveinek kiadási problémáit, a digitalizáció, a muzealizáció, a populáriskultúra-kutatás és a hadtörténet kérdéseit.

A konferencián készült felvétel az MTA YouTube-csatornáján látható, a fényképek letölthetők. 

A Petőfi-bicentenárium számos további eseménye is a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársainak közreműködésével zajlik.

2022. november 11-én az Irodalmi Magazin szervezésében a Károlyi Gáspár Református Egyetemen rendezett Petőfi Sándor-konferenciával folytatódott a tanácskozások sora. A rendezvényen a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Rákai Orsolya Petőfi költészetének politikai kontextusairól és a nyilvánosságot formáló erejéről, Vaderna Gábor Arany János és Petőfi Sándor népiességének hasonlóságáról és különbségeiről tartott előadást, a BTK Történettudományi Intézet munkatársa, Gyimesi Emese pedig Szendrey Júlia művészi indulását vizsgálta társadalomtudományi szempontból.

petofi konferencia 2022Rákai Orsolya, Vaderna Gábor és Gyimesi Emese

A konferenciáról Kortársunk, Petőfi címmel Radnai Dániel Szabolcs, a BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályának munkatársa írt beszámolót, amely a Jelenkor honlapján olvasható
Az előadásokról készült felvétel az Irodalmi Magazin YouTube-csatornáján megtekinthető.  

 

kistarsulat alkalmi szinpada ustokos 1858 szekely kerenyi 107


2022. november 24-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezett konferenciát a Bajor Gizi Színészmúzeumban Petőfi és a színház címmel a költő és vándorszínész pályájának színháztörténeti szempontú megközelítését helyezve a középpontba. Az Irodalomtudományi Intézetet Vaderna Gábor és Szabó-Reznek Eszter képviselte a Tigris és hiéna című Petőfi-darab poétikájáról és 19. századi színházi rendezéseiről szóló előadásaikkal.

A konferencia programja letölthető.