A Bajor Gizi Színészmúzeum 2022. április 29-én a Nemes nyomokon. Színház a kolozsvári Farkas utcában című, a színházavatás kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett kamarakiállításához kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést tartott az erdélyi hivatásos színjátszás centenáriumi és bicentenáriumi ünnepségeiről, különös tekintettel az 1892-es és az 1992-es megemlékezések társadalom- és gazdaságtörténeti, illetve emlékezet- és kultúrpolitikai vonatkozásaira.

kolozsvar meghivo 01


A beszélgetés résztvevői voltak: Bartha Katalin Ágnes színháztörténész és Szabó-Reznek Eszter, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa, valamint moderátorként Huber Beáta, a kiállítás kurátora. 

plakát és a meghívó letölthető.

A hivatásos magyar színjátszás Kolozsváron 1792-ben az erdélyi nemes ifjakból alakult színjátszó társaság előadásaival vette kezdetét. Úttörő tevékenyégük nyomán Erdély-szerte állandósult a magyar színészet. A későbbi színészgenerációk száz és kétszáz év múlva fényes ünnepségsorozattal emlékeztek meg a kolozsvári magyar színészet hőskorszakáról. Vendégeinkkel arról beszélgetünk, hogyan ünnepelt a magyar társulat és közönség 1892-ben és 1992-ben. Milyen színházi hagyományokat követtek 1892-ben? Milyen új szokások születtek és tűntek el 1992-ben?

Belépődíj: 1000,- Ft, diákjegy: 500,- Ft.

A rendezvény plakátja és meghívója letölthető.