A 19. századi magyar irodalom politikai gazdaságtana Lendület-kutatócsoport a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve 2022. február 25-én Egy lapkiadási sikertörténet a 19. századból: a Vasárnapi Újság címmel  konferenciát rendezett a hosszú 19. század egyik legnagyobb hatású és sikerű enciklopédikus-családi-ismeretterjesztő hetilapja, a Vasárnapi Újság (1854–1921) történetének és irodalmi-gazdasági hátterének, kapcsolatainak feltárásáról. 

lendulet konferencia vasarnapi ujsag


A konferencia programja
és az előadások összefoglalói a kutatócsoport honlapjáról letölthetők.  

vasarnapiujsag1A legendás könyvkiadó, Heckenast Gusztáv által 1854-ben alapított, éppen száz éve megszűnt Vasárnapi Újság – noha a korszak irodalom-, tudomány- és művészettörténetének legfajsúlyosabb sajtóforrása – eddig nem állt kellőképpen a tudományos érdeklődés fókuszában: a konferencia az eddigi kutatási eredmények bemutatásával egyúttal a lap történetének további feltárására is ösztönző hatással lehet.

A konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeumban az előadók részvételével zártkörű eseményként zajlott, a közönség számára az élő közvetítés február 25-én a Teams felületén volt követhető. 

A konferencia programja és az absztraktfüzet elérhető a kutatócsoport honlapján.

 

vasarnapiujsag

A konferencia témáiról további információk a korábbi részletes konferenciafelhívásban találhatók. 


----------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni.
Az események oltási igazolással látogathatók.