A rangos firenzei Sismel kiadó Micrologus sorozatában jelent meg Galeotto Marzio De doctrina promiscua [Mindenféle tudományokról] című művének első teljes kritikai kiadása, amelyet Békés Enikő, a BTK Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztályának tudományos főmunkatársa rendezett sajtó alá és látott el bevezető tanulmánnyal, jegyzetekkel.

ml119 bekes defpng

 

A magyarországi humanizmusban is szerepet játszó Galeotto Marzio 1490 körül ajánlotta művét Lorenzo de'Medici számára. Az elsősorban az asztrológiai orvoslás, valamint a csillagászat és az arisztoteliánus filozófia témáit tárgyaló traktátus a korabeli tudománytörténet fontos emléke. A teljes kritikai szövegkiadás mindkét fennmaradt kéziratát figyelembe veszi, és a művet a szerző antik forrásait feltáró kommentár kíséretében adja közre.

Galeotto Marzio 1490 körül fejezte be De doctrina promiscua című művét, melyet Lorenzo de' Medicinek ajánlott. A szöveg az asztrológiai orvoslás területéhez tartozó témákkal összefüggésben kitér a csillagászat, a gyógyszerészet és a fiziognómia kérdéseire, a mérgekre, a különböző gyógynövényekre és a talizmánmágiára is. Az értekezés leginkább Arisztotelész természetfilozófiájára, Galénosz fiziológiájára és ezek arab és padovai recepciójára épül, amelyeket általában a perzsa Avicenna és Pietro d'Abano professzor, XIII. századi orvos, filozófus és asztrológus munkásságához kapcsolnak. Az értekezés az asztrológiáról szóló középkori és kora újkori vitákban is fontos szerepet játszik, hiszen a szerző csatlakozik ahhoz a hagyományhoz, amely szerint az asztrológia nélkülözhetetlen mind a gyógyításban, mind a betegség kimenetelének diagnosztizálásában. A jelen kiadás a mű első teljes kritikai kiadása, amely a szöveg mindkét fennmaradt kéziratát figyelembe veszi. A bevezető tanulmány arra vállalkozik, hogy bemutassa a De doctrina promiscua és a padovai filozófus-asztrológus, Pietro d'Abano művei közötti párhuzamokat, beleértve az utóbbi tudományfelfogását is.