A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve 2023. szeptember 6–9. között A könyv a kora újkori Kárpát-medence művelődésében: kiadás, befogadás, használat címmel rendezett tudományos konferenciát. 

sarospatak2023 csoportkep

A tanácskozás fókuszpontját kerek évforduló adta: Andreas Hess 550 éve készítette Budán az első nyomtatott könyvet, a Chronica Hungarorumot. A konferencia előadásai a korszak könyvhasználatával, a humanista művelődésre gyakorolt hatásával, filológiai, irodalom- és eszmetörténeti jelenségeivel, valamint a kora újkorban végig megmaradó kéziratosság kérdéseivel foglalkoztak. 

Az eseményről a konferencia tudományos titkára, Papp Ingrid készített beszámolót.

konferenciafelhívás, az ülésszak programja és a konferencián készüt képek letölhetők. 

A konferencia keretében a régi magyar kulturális emlékek feltárásában, megőrzésében és kiadásában kiemelkedő teljesítményért évente átadott Klaniczay Tibor-díjat 2023-ban a BTK Történettudományi Intézet munkatársa, Újlaki-Nagy Réka kapta Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1580–1621) [Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1580–1621)] című angol nyelvű monográfiájáért, amelynek központi kérdése, hogy mennyiben voltak a korai szombatosok a kereszténység és a megöröklött protestáns hagyomány folytatói, illetve mennyiben tudtak a zsidósághoz kapcsolódni. A díjazott mű az erdélyi vallási kultúra és reformációtörténet mélyebb megismeréséhez járul hozzá hazai és nemzetközi szinten.

A konferencia helyszíne Sárospatak volt.

 

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó első és második körlevél letölhető.
A konferenciára regisztrálni 2023. június 30-ig lehetett a regisztrációs űrlap kitöltésével.
A regisztrációval kapcsolatos harmadik és a részvételről tájékoztató negyedik körlevél letölthető.

 

 Nova Reperta, Impressio Librorum, print, Antwerp
--------------------------------
Az illusztráció forrása:
https://www.worldhistory.org/image/13067/16th-century-ce-flemish-book-printer
https://www.bmimages.com/preview.asp?image=01482536001