A BTK Irodalomtudományi Intézetben a Klaniczay Tibor-emlékév nyitányaként 2023. január 24-én tartott kerekasztal-beszélgetés után Klaniczay Péter az Irodalomtudományi Intézet Eötvös Könyvtárának ajándékozta édesapja könyvgyűjteményének egy kalandos utat bejárt darabját, Czvittinger Dávid 1711-ben megjelent Specimen Hungariae literatae című kötetét.

klaniczaypeter

Specimen Hungariae literatae (Francofurti et Lipsiae, 1711) című művet az Eötvös Könyvtár sok más értékes kötettel együtt már 1995-ben megkapta a családtól, Czvittinger Dávid bibliográfia- és irodalomtörténeti jelentőségű munkája azonban a húsz évvel ezelőtti sajnálatos lopássorozat következtében eltűnt, majd néhány évvel később egy antikvárium árverési katalógusában bukkant fel. Határozott fellépésének köszönhetően Klaniczay Péter még az árverés előtt vissza tudta szerezni a kötetet, hogy aztán most, az emlékév kezdetén ismét az Eötvös Könyvtárnak ajándékozza. 

czvittinger

Klaniczay Péter kezdeményezésére, a Műtárgyfelügyeleti Hatóság közreműködésével 2021 decemberében a könyvtár már visszakapott egy hasonló utat bejárt, Bod Péter két művét tartalmazó kötetet is (Magyar Athenas és Erdélyi Féniks, 1766 és 1767).