A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2022. december 20-án vitaülést rendezett, ahol Verók Attila (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) tartott előadást Egy 16. századi véleményvezér biztos receptje az elismertség felé vezető úton a Kárpát-medencében (Philipp Melanchthon népszerűségének olvasmánytörténeti megközelítése) címmel.

cranach portraits luther and melanchthon

Philipp Melanchthon (1497–1560) a 16. század legolvasottabb szerzőjévé vált a Kárpát-medencében. Az előadás könyv- és olvasmánytörténeti kutatások módszereivel keresett válaszokat arra a kérdésre, hogy miként tudott a wittenbergi egyetem nagynevű teológusa ilyen mértékű szellemi kisugárzást megvalósítani. 

A meghívó letölthető.

Az utóbbi időben a magyar irodalom-, eszme-, vallás- és művelődéstörtész szakma figyelme többször fordult a Melanchthon-jelenség vizsgálata felé. Kétségtelen tény ugyanis, hogy a német reformátor, Philipp Melanchthon (1497–1560) szellemi előfutárát és későbbi munkatársát, Martin Luthert (1483–1546), illetve olyan népszerű szerzőket, mint például Cicero vagy Erasmus is maga mögé utasítva vívta ki magának a 16. század legolvasottabb szerzője címet a Kárpát-medencében. Mi lehetett az a titkos recept, amellyel a wittenbergi egyetem nagynevű teológusa ilyen mértékű szellemi kisugárzást tudott megvalósítani? Volt-e egyáltalán bármiféle rejtély általános sikerének hátterében? Milyen mechanizmusok határozták meg általában a reformáció századában a szellemi áramlatok alakulástörténetét? Az előadás többek között ezeknek a kérdéseknek eredt a nyomába, és szinte kizárólag a könyv- és olvasmánytörténeti kutatások módszereivel kísérelte meg feltárni a lehetséges válaszokat. Az előadó az interpretációhoz primer és szekunder források adatait egyaránt segítségül hívta, hogy egy (újabb?) lehetséges magyarázatot találjon a Melanchthon-enigma megfejtésére.

Az előadásról készült felvétel a következő előadás után lesz elérhető a https://mtabtk.videotorium.hu/ portálon.

----

A kép forrása
Lucas Cranach d. Ä: Martin Luther és Philipp Melanchton portréja