A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz osztálya és a Tokaj-Hegyalja Egyetem a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel együttműködve A könyv a kora újkori Kárpát-medence művelődésében: kiadás, befogadás, használat címmel 2023. szeptember 6‒9. között tudományos konferenciát rendez. 

letoltes


A tervezett előadások címét és összefoglalóját 
2023. január 31-ig várják a szervezők.
konferenciafelhívás letölthető.
A további részleteket tartalmazó második körlevél letölhető.

A házigazda ebben az évben a Tokaj-Hegyalja Egyetem, a konferencia helyszíne Sárospatak.

A tanácskozás fókuszpontját kerek évforduló adja: Andreas Hess 550 éve készítette Budán az első nyomtatott könyvet, a Chronica Hungarorumot. Ezért a szervezők olyan 20 perces előadásokat várnak, amelyek a korszak könyvhasználatával, a humanista művelődésre gyakorolt hatásával, filológiai, irodalom- és eszmetörténeti kérdéseivel foglalkoznak. Emellett a a kora újkorban végig megmaradó kéziratosság kérdéseit tárgyaló előadásterveket is szívesen fogadnak. 13067

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó első körlevél letölhető
A további részleteket tartalmazó második körlevél letölhető.

A tervezett előadások címét és mintegy 1000 leütés terjedelmű összefoglalóját 2023. január 31-ig várják a szervezők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A javasolt előadások elfogadásáról 2023. február 28-ig értesítik a jelentkezőket.