2022. szeptember 7‒10. között Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450‒1630) címmel rendezett tudományos konferenciát a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, annak Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, Vitéz János Tanárképző Központja, valamint az ELKH–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport, együttműködve a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel. 

januspannonius vitezjanos konferencia
A konferencia programja letölthető. 

Az előadásokról készült felvételek elérhetők a Videotorium oldalain.

 

vitez_plautus-1-1-2-1.jpgA házigazda ebben az évben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja volt, a konferencia helyszíne Esztergom. 

janus plautus

A tanácskozás fókuszpontját két kerek évforduló adta: 550. évfordulója lesz Janus Pannonius és Vitéz János halálának, illetve 400 éve zajlott Heidelberg ostroma, amely alapjaiban változtatta meg a magyar peregrinus diákok és hitvitázó prédikátorok sorsát.
A konferencia előadásai a két humanista munkásságát, a korabeli filológia kialakulását, illetve a külföldi peregrináció és a hazai egyetemalapítás kérdéseit tárgyalták.

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó első körlevél letölthető

A konferenciáról további információkat tartalmazó második körlevél letölthető.

A konferencián készült fényképek letölthetők.

 

A konferenciáról Szilágyi Emőke Rita írt beszámolót:

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya 2022. szeptember 7‒10. között 53. alkalommal rendezte meg éves nagykonferenciáját, ezúttal a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, annak Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, Vitéz János Tanárképző Központja, valamint az ELKH–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport társrendezésében, együttműködve a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel.

A Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450‒1630) című konferencia fókuszpontjait két kerek évforduló adta: mindenekelőtt Janus Pannonius és Vitéz János halálának 550. évfordulója, illetve kereken 400 éve zajlott Heidelberg ostroma, amely alapjaiban változtatta meg a magyar peregrinus diákok és hitvitázó prédikátorok sorsát is. A két dátum által határolt korszak a hazai irodalomtörténet-írásban hagyományosan egybeesik a humanista irodalom fénykorával. A konferencia alkalmat szolgáltatott arra, hogy megemlékezzünk a két jeles humanistáról és munkásságukról, egyszersmind a korban születő magyarországi filológia fontosabb állomásai is felidéződjenek. A külföldi peregrináció és a hazai egyetemalapítás kérdései elválaszthatatlanok mind a két főpap curriculumától, mind a hazai humanizmuskutatás legrégibb irányvonalaitól; így ezen témák kifejtése is prioritást élvezett.

A négynapos rendezvény programja a hagyományoknak megfelelően alakult: az ünnepélyes megnyitót követően került sor a Klaniczay-díj átadására, melyre a szakmai grémium idén Szabó András Natio Ungarica. Die Mitglieder der ungarischen Studentengemeinschaft in Wittenberg 1555–1613 című kötetét tartotta érdemesnek. A plenáris előadásokat Ritoókné Szalay Ágnes, Pajorin Klára és Zsupán Edina tartották a két humanista főpap munkássága körül eddig megoldatlan kérdések mentén, majd ezt követte a többi, 12 ülés során összesen 37 előadás. A harmadik napon kora reggel, a szakmai program előtt Prokopp Mária spontán szervezésében a konferencia résztvevői megtekinthették az esztergomi érseki palota restaurálás alatt álló reneszánszkori freskóit, majd egy tudományos ülést követően hajós kiránduláson vettek részt, és Visegrádon a királyi palotát Buzás Gergely vezetésével járhatták be. A negyedik napon az előadások után zárszó következett és a következő évi konferencia társszervezője, Monok István jelképesen átvette a stafétabotot Hargittay Emiltől és Bajáki Ritától.

A konferencián készült videók elérhetők a Videotorium oldalain, az előadások írásos anyagából tanulmánykötet készül, amely a ReKonf sorozat darabjaként fog megjelenni.