A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, annak Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, Vitéz János Tanárképző Központja, valamint az ELKH–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport együttműködve a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450‒1630) címmel 2022. szeptember 7‒10. között tudományos konferenciát rendez. 

januspannonius vitezjanos konferencia
A konferencia programja letölthető.

 

vitez_plautus-1-1-2-1.jpgA házigazda ebben az évben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja, a konferencia helyszíne Esztergom. 

janus plautus

A tanácskozás fókuszpontját két kerek évforduló adja: 550. évfordulója lesz Janus Pannonius és Vitéz János halálának, illetve 400 éve zajlott Heidelberg ostroma, amely alapjaiban változtatta meg a magyar peregrinus diákok és hitvitázó prédikátorok sorsát.
A konferencia előadásai a két humanista munkásságát, a korabeli filológia kialakulását, illetve a külföldi peregrináció és a hazai egyetemalapítás kérdéseit tárgyalják.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó első körlevél letölthető

A konferenciáról további információkat tartalmazó második körlevél letölthető.