A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, annak Magyar Irodalomtudományi Tanszéke, Vitéz János Tanárképző Központja, valamint az ELKH‒PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport együttműködve a magyarországi és határon túli egyetemek régi magyar irodalmi tanszékeivel és a korszak kutatásában érdekelt egyéb szakmai műhelyekkel

Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450‒1630) 

címmel tudományos konferenciát rendez 2022. szeptember 7‒10. között. 
A tervezett előadások címét és összefoglalóját 2022. január 31-ig várják a szervezők.

vitez_plautus-1-1-2.jpg

A házigazda ebben az évben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja, a konferencia helyszíne Esztergom. 

janus plautus

A tanácskozás fókuszpontját két kerek évforduló adja: 550. évfordulója lesz Janus Pannonius és Vitéz János halálának, illetve 400 éve zajlott Heidelberg ostroma, amely alapjaiban változtatta meg a magyar peregrinus diákok és hitvitázó prédikátorok sorsát. Ezért a szervezők olyan 20 perces előadásokat várnak, amelyek a két humanista munkásságát, a korabeli filológia kialakulását tárgyalják. Emellett a külföldi peregrináció és a hazai egyetemalapítás kérdéseit vizsgáló előadástervek is elsőbbséget élveznek.

A további részleteket és a konferenciafelhívást tartalmazó első körlevél letölthető

A konferenciáról további információkat és a tervezett előadások címét tartalmazó második körlevél letölthető.

A tervezett előadások címét és összefoglalóját (mintegy 1000 leütés terjedelemben) 2022. január 31-ig várják a szervezők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

A javasolt előadások elfogadásáról 2022. február 28-ig értesítjük a jelentkezőket.