2021. december 1‒4. között a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika Filológiai és Neolatin Tanszéke ad otthont az V. Neolatin konferenciának, amelynek témája A latin nyelv a kora újkori Magyarország és Erdély kultúrájában és művelődésében.  

v neolatin konferencia fb


A konferencia társrendezői a BTK Irodalomtudományi Intézet és az MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában Lendület Kutatócsoport. 

Helyszín:
SZTE BTK Kari konferenciaterem, Szeged, Egyetem u. 2.

A konferencia programja és plakátja letölthető.

2021. december 1–4. között Szegeden rendezik meg a BTK Irodalomtudományi Intézete, az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke valamint az MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában Lendület Kutatócsoport közös szervezésében az V. Neolatin Konferenciát. A konferencia témája: A latin nyelv a kora újkori Magyarország és Erdély kultúrájában és művelődésében

v_neolatin_konferencia_beham_grammatica-1.jpgAz előző évek tematikájától eltérve az idei konferencián a latin nyelv kora újkori magyarországi helyzete kerül a középpontba, kitérve a latin nyelv oktatásának hazai történetére, a latin nyelv műveltségben, társadalomban, irodalomban betöltött szerepére, összevetve az anyanyelvi irodalommal és az ország területén született egyéb nyelvű szövegekkel. Az egyes régiók közötti átjárhatóság biztosítása is a latin nyelv egyik legfontosabb funkciójának tekinthető. Ennek jegyében a konferencia altémaként kiemelt figyelmet kíván szentelni a 15–18. századi erdélyi, Erdélyhez kötődő neolatin szövegeknek, illetve olyanoknak, amelyek Erdély szerepére, sajátosságaira, történelmére reflektálnak. Különös aktualitást ad a témának, hogy 2021-ben van Báthori Istvánt erdélyi fejedelemmé választásának 450. évfordulója. 

v_neolatin_konferencia_konyvbemutato-1.jpgA konferencia keretében, december 1-én 18:00 órakor mutatják be az előző, IV. Neolatin Konferencia kötetét:
Békés Enikő – Kasza Péter – Kiss Farkas Gábor (szerk.): Latin nyelvű udvari kultúra Magyarországon a 15–18. században. A IV. Neolatin Konferencia előadásainak szerkesztett változata. Convivia Neolatina Hungarica IV. Szeged: Lazi, 2021. 
A könyvet Balázs Mihály ismerteti.


A konferencia szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak, ugyanakkor felhívják mindenki figyelmét arra, hogy a konferencián csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, és kötelező a maszk használata.


 

A személyes részvételen kívül élő közvetítésben is lesz lehetőség a konferencia követésére a Zoom felületén:
Bölcsészettudományi Kutatóközpont is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: V. Neolatin Konferencia
Time: Dec 1, 2021 09:00 AM Budapest
        Every day, until Dec 4, 2021, 4 occurrence(s)
        Dec 1, 2021 09:00 AM
        Dec 2, 2021 09:00 AM
        Dec 3, 2021 09:00 AM
        Dec 4, 2021 09:00 AM 
Please download and import the following iCalendar (.ics) files to your calendar system.
Daily: https://us06web.zoom.us/meeting/tZMrcu-grTwoHtdA_h2zWuVbUXObxcMSybjG/ics?icsToken=98tyKuGvqD4sEteSsh2ERpwEBI_4M_zztmZBgrdZvSDtUTpkdzX0A9ptMKp8PevJ

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/87656837243?pwd=R3RjdXZSeHRmb0l2R3FDSFRtczhGUT09 
Meeting ID: 876 5683 7243
Passcode: 724377


------------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.