„értelme ennek a régi, nagy titoknak”. Titok és varázs a filozófiában, az irodalomban és a művészetekben címmel rendezett tudományos konferenciát 2024. szeptember 20-án a tatabányai József Attila Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Komárom-Esztergom megyei tagozata és az Új Forrás folyóirat, amelyen a BTK Irodalomtudományi Intézet több kutatója tartott előadást, és szervezőként is közreműködött Szénási Zoltán, a Modern magyar irodalmi osztály munkatársa. 

magritte a kettos titok 1927

 

titok és a varázs tematikusan számos irodalmi műben vagy képzőművészeti alkotásban megjelenhet, alakító tényezője lehet a drámai vagy prózai szövegek cselekményének, és utat nyithat az immanens világon túli sejtett vagy a hit által megcélzott valóság eléréséhez. A konferencia előadói saját kutatási területükhöz kapcsolódóan a két hívószóra reflektálva a téma lehetőségeikhez mérten széles körű feltárását végezték el.

Helyszín: TMJV József Attila Könyvtár, 2800 Tatabánya, Fő tér 2.

A konferencia programja a folyóirat honlapján elérhető.

Az előadások a huszadik század első felétől a kortárs irodalomig nyújtottak betekintést szerzői műhelyekbe és művészeti ágak kölcsönhatásainak műfajokon átívelő világába a titokzatosság, a varázslat és a misztérium megjelenítésmódjainak és feldolgozásának interdiszciplináris megközelítésével.

-----------
A kép forrása

René Magritte: A kettős titok [1927]