Marginalitás, kisebbségiség, alakulástörténet Borbély Szilárd életművében címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát 2023. október 24–25-én a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar nyelv és irodalom tanszéke, a Szenczi Molnár Albert Társulás, a pozsonyi Liszt Intézet és Debrecen város önkormányzata, amelyen a BTK Irodalomtudományi Intézet munkatársai közül Földes Györgyi és Visy Beatrix tartott előadást. 

 borbelyszilard fotoszilagyilenke


A konferencia a 2023-as Borbély Szilárd-emlékév eseménye volt, amelynek rendezvényei születésének hatvanadik évfordulója alkalmából idézik fel a költő, prózaíró és irodalomtörténész személyiségét, illetve vizsgálják tágabb összefüggésekben munkásságának recepcióját, utóéletét és hatását.
A konferencia ideje alatt a Liszt Intézetben megtekinthető volt az In memoriam Borbély Szilárd című kiállítás, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma pedig Borbély Szilárd és Csokonai Vitéz Mihály műveihez készült új illusztrációkat mutatott be.

A konferencia programja a Bázis Irodalmi és Művészeti Egyesület honlapján elérhető.

 

Helyszín:
2023. október 24. (kedd)
Liszt Intézet, Pozsony, Štefánikova 1, 811 06 Staré Mesto2023.
október 25. (szerda)
SzNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria, Pozsony, Žižkova 4497/18, 811 02 Staré Mesto

A konferencia a szlovák Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín), a pozsonyi Liszt Intézet és Debrecen város önkormányzata támogatásával valósult meg.
---------------
a kép forrása
Fotó: Szilágyi Lenke