A BTK Irodalomtudományi Intézet honlapján újra elérhető Papp Tibor 1993-ban készült versgenerátora, a Disztichon Alfa. A mű platformfüggetlen változatát a jogtulajdonos engedélyével a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozatában tette közzé az intézet. A versgenerátor létrejöttét és működését Kappanyos András tudományos tanácsadó ismerteti a Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapjának Ismerettárában. 

disztichonalfa01


A Disztichon Alfa, Papp Tibor (1936–2018) műve az első magyar digitális versgenerátor volt, amely eredeti technikai keretrendszere miatt néhány éven belül gyakorlatilag hozzáférhetetlenné vált. A közelmúltban elkészült az eredetivel megjelenésében azonos, de platformfüggetlen változat, amely a BTK Irodalomtudományi Intézet honlapjának Elektronikus irodalom rovatában érhető el.

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2022. november 15-én A Magyar Tudomány ÜnnepeTudomány: út a világ megismeréséhez című programsorozatának részeként Disztichon Alfa 2.0 címmel projektbemutató rendezvényt tartott az Eötvös Könyvtár Klaniczay termében. A művet a délután folyamán bemutató előadások a játékos hagyománykezelésről, a digitális megőrzés technikai paradoxonairól szóltak. 

„A Disztichon Alfa programját azzal a szándékkal alkottam meg, hogy minden esetben (kivétel nélkül minden esetben) teljes jogú, általam elfogadható, sőt, irodalmi ízlésemet minden szempontból kielégítő, mai mércével mérve értékesnek minősíthető és esztétikailag korunknak megfelelő verset generáljon.” (Papp Tibor, 1994) 

A Disztichon Alfa bemutatóján előadott versperformansz, valamint Kappanyos András előadása és Az algoritmus esztétikája című beszélgetés dr. Galambos Mátéval a Videotorium oldalain megtekinthető. 

Digitális régészet – Újra működik az első magyar digitális versgenerátor